Taki rodzaj tarty to idealne danie na kolację oraz jako lekka przegryzka w ciągu dnia. Nie wymaga właściwie czasu na przygotowanie – rozwinąć, ułożyć, zapiec i gotowe.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Lubisz proste tarty, polecam Ci przepisy:
– tarta z cukinią
– tarta ze szpinakiem i salami
– tarta z łososiem i mozzarellą
– tarta z rabarbarem
– tarta ze szparagami i jajkiem
Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2-4 porcje
Składniki:
– opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– sos pomidorowy domowy
– 3/4 szklanki sera tartego – najlepiej mozzarella
– 6-10 zielonych szparagów – można obrać jeśli są większe
– sól, pieprz
– oliwa czosnkowa do podania
Przygotowanie:
Gotowe ciasto francuskie rozwińcie na blasze. Brzegi zawińcie na grubość ok 2-3 cm, tarta będzie bardziej estetyczna. Ciasto posmarujcie sosem pomidorowym (wystarczy przecier i odrobina przypraw), posypcie serem i ułóżcie szparagi. Pokropcie oliwą i posypcie świeżo zmielonymi solą i pieprzem.
Tartę należy zapiekać ok 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.
SMACZNEGO!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2013/06/tartaeszparagami1.jpg)
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2013/06/tartaszparagi2.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
2 comments
Ale pysznie wygląda. Zrobię identyczną
Uwielbiam szparagi a w takim wykonaniu to już prawdziwe palce lizać 🙂