Przepyszne danie, bardzo aromatyczne z arabską nutą. Niestety nie posiadam póki co oryginalnego garnka do tażin, dlatego jego przygotowałam go w glinianym garnku którego używam do gulaszu. Wyszło bardzo smacznie.
Przygotowanie:ok 120 min/2 godziny
Składniki:
– 8-10 kawałków kurczaka – dowolnie nogi, podudzia, skrzydełka
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– pół pęczka natki pietruszki
– sok z 2 cytryn
– otarta skórka z 2 cytryn
– 1,5 szklanki zielonych oliwek (jeśli są małe wystarczy 1 szklanka)
– 1/4 szklanki oliwy
– 1 łyżka octu winnego
– 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
– 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobno pokrójcie, a czosnek posiekajcie. Dodajcie do posiekanych składników posiekaną pietruszkę, sok i skórkę z cytryny, oliwę, ocet i wszystkie sproszkowane przyprawy. Wymieszajcie.
Natrzyjcie kurczaka powstałą marynatą i odstawcie do lodówki na min 1h, a nawet na całą noc.
Całość wrzućcie do garnka z gliny, posypcie oliwkami i włóżcie do piekarnika na min 1,5 h. Możecie przygotowywać potrawę także na niewielkim ogniu.
Kurczaka podawajcie np z kaszą kuskus. Możecie przechowywać go przez kilka dni w lodówce, potrawa jest dość trwała.
SMACZNEGO!
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami