Wpisz i naciśnij Enter

Tarta ze szparagami i jajkiem

Pyszna, prosta i szybka – to moje ulubione przymiotniki określające najlepsze dania. Przecież w kuchni nie trzeba spędzać wielu godzin aby wyczarować coś pysznego. Do tego dania potrzebujecie jedynie gotowe ciasta francuskiego i kilku dodatkowych składników. Ja w tej wersji użyłam pysznych młodych zielonych szparagów i jajka. Wyjdzie Wam potrawa idealna.

Lubisz proste tarty, polecam Ci przepisy:
tarta z cukinią
tarta ze szpinakiem i salami
tarta z łososiem  i mozzarellą
tarta ze szparagami

Przygotowanie:ok 30 minut

Składniki:
– 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– 1 mozzarella
– 10-12 niedużych szparagów
– 6-8 pomidorków koktajlowych
– 1 jajko
– oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Na dużej blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem do pieczenia połóżcie ciasto francuskie i zawińcie lekko brzegi. Na cieście wysypcie starty ser mozzarella, ułóżcie oczyszczone szparagi (odłamcie wcześniej końcówki), pomidorki i polejcie odrobiną oliwy z oliwek. Wstawcie do piekarnika na ok 15 min, na 2 min przed końcem rozbić na tarcie jajo i wstawić do piekarnika aż się zapiecze.
Tartę możecie podać z oliwą aromatyzowaną chilli, lub z sosem pomidorowym domowej produkcji.
SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Tarta ze szparagami i jajkiem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *