Już od dawna myślałam o tym torcie. Po przepis sięgnęłam na bloga Moje Wypieki. Zmieniła tylko nieco kolorystykę mojego wypieku – więcej wiosennej zieleni a w dodatku różowy. Ale kolory możecie dobrać dowolne!
Polecam Wam także przepisy:
– tort wiśniowy
– tort bezowy z malinami
– tort z nutellą i truskawkami
– tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
tęczowy tort
Przygotowanie: 2 h
Przygotowanie:120 minut
Ilość porcji: 20 porcji
Składniki blaty:
– 226 g masła
– 250 g cukru
– 5 białek
– 1 cukier waniliowy
– 375 g mąki pszennej
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– 355 g mleka
– 6 kolorów barwników spożywczych
Składniki krem:
– ok 800 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
– 250 g serka mascarpone
– 3 łyżki cukru pudru
– sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Ważne: na samym początku nalży na kuchennej wadze zważyć misę którą wykorzystacie do przygotowania ciasta!
Zacznijcie od masła, które musi mieć pokojową temperaturę, tak jak pozostałe składniki. Do misy dodajcie masło i cukier (partiami) i ucierajcie mikserem. Do masy należy dodawać po jednym białku i nieustannie ucierać. Do masy należy dodawać partiami mleko i przesiane produkty suche nieustannie ubijając.
Teraz odrobina matematyki: zważcie ciasto na wadze. Odejmijcie od wyniku wagę misy i podzielcie na 6. Podzielcie następnie ciasto na 6 równych części (również przy użyciu wagi). Do każdej części dosypcie odrobinę barwnika spożywczego. Wystarczy szczypta barwnika w proszku. Ja użyłam kolorów: od góry dwa odcienie zielonego, żółty, czerwony, różowy i fioletowy.
Ciasto przełożyć do jednorazowych foremek lub tortownic. Nie zapomnijcie o wysmarowaniu tłuszczem klasycznej tortownicy. Przekrój moich tortownic to 21 cm. Piec przez ok 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 190st.
Blaty wyjmijcie, pozwólcie im ostygnąć. Ciasto jest dość wilgotne, nie musicie zatem nasączać blatów.
Przygotowanie kremu – utrzyjcie śmietanę z cukrem, na koniec partiami dodajcie serek i sok z limonki, krótko ucierając na wolnych obrotach.
Przełóżcie tort kremem. Możecie ozdobić go dodatkowo np płatkami migdałów.
SMACZNEGO!
1 comments
Idealny tort urodzinowy:)