Klasyczne tradycyjne tiramisu robi się z wykorzystanie żółtek. Jednak ja już od wielu lat nieco inaczej przygotowuje krem, zastępując żółtka śmietaną 36%. Dzięki temu zabiegowi krem zawsze ma idealną konsystencję, nie ma niebezpieczeństwa że będzie płynny. Do przygotowania tiramisu wykorzystaj podłużne biszkopty a nie te okrągłe. Mają nieco inny smak i konsystencję, to właśnie te daje się do tiramisu.
Polecam Ci także moje przepisy na inne desery:
 – prosta szarlotka
 – gruszki pieczone w miodzie
 – chlebek bananowy
 – florentynki
 – przepis na chałwę
 – truskawki z kruszonką
tiRamisu
Przygotowanie: ok 25 minut + chłodzenie
Składniki:
– 250 dag serka mascarponne
 – 200 ml śmietany 36%
 – 50 g cukru pudru
 – 60-80 ml mocnej kawy espresso
 – 50 ml amaretto lub ciemnego rumu
 – około 20 podłużnych biszkoptów
 – 2 łyżki kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski przełóż śmietanę oraz cukier puder. Za pomocą miksera ubij śmietanę aż będzie kremowa i sztywna. Do śmietany dodaj serek mascarpone i już na mniejszych obrotach zmiksuj aby uzyskać jednolity krem. Nie podwyższaj obrotów ani i wydłużaj miksowania, krem może się zważyć.
- Zaparz mocną kawę, nieco ją wystudź i dodaj alkohol. W naczyniu ułóż pierwszą warstwę biszkoptów. Polej je kawą za pomocą łyżeczki. Możesz też nasączać biszkopty zanurzając je w kawie, ale mam wrażenie że robiąc tym sposobem nasączenie jest zbyt duże.
- Na biszkopty włóż połowę kremu. Na kremie ułóż drugie piętro biszkoptów i podobnie, nasącz je kawą.
- To czas na ostatnią warstwę kremu oraz posypanie deseru gorzkim kakao.
- Tiramisu wstaw do lodówki na min kilka godzin przed podaniem.
Smacznego!







 Based on 7  Review(s)
 Based on 7  Review(s) 
 





7 comments
Ile porcji w takich słoiczkach wychodzi z podanych składników?
Moniko, słoiczki których użyłam są całkiem spore i to naprawdę duża porcja. Z podanej ilości zrobiłam 2 słoiczki, ale zjadamy je na pół z J. Więc z podanego przepisu wyjdą 4 naprawdę spore porcje.
Smakowitości 🙂 Ja jednak wolę takie na żółtkach 😉
Wersja z żółtkami nie zawsze się udaje. Przy braku doświadczenia konsystencja może wyjść nazbyt płynna. Ale oczywiście tiramisu z jajkami to najbardziej tradycyjny z przepisów.
Dziękuję bardzo za odpowiedź! ?
mam pytanie czy nie powinno być 50 g cukru, zamiast 50 dkg?
słuszna uwaga, poprawione 🙂