Przychodzi ten jeden dzień w roku kiedy wręcz wypada upiec pyszny tort dla rodziny i przyjaciół. Mam tu na myśli oczywiście święto urodzin, ale przecież inne święta też możecie uczcić takim wypiekiem. Proponowany tort to doskonałe połączenie słodkiej bazy oraz lekko kwaśnych malin. Musicie się liczyć z tym że będzie prośba o dokładki.
Przepis powstał na bazie tego znalezionego u Moje Wypieki – zmodyfikowałam nieco skład kremu aby tort był bardziej trwały.
Polecam Wam także przepisy:
– tort piernikowy
– tort wiśniowy
– tort z nutellą i truskawkami
– tęczowy tort
– tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
Przygotowanie: ok 2 h + min 1 noc suszenia
Składniki bezowe blaty:
– 6 białek z jajek w rozmiarze L
– 300 g drobnego cukru do wypieków (lub 250g cukru pudru)
– 30 g kakao
Składniki frużelina malinowa:
– 500 g świeżych malin (możecie je zastąpić mrożonymi)
– 2 łyżeczki żelatyny w proszku
– 3 łyżki cukru
Składniki kremówka:
– 400 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej w lodówce
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 2 łyżki cukru pudru
– 150 ml serka mascarpone
Dodatkowo:
– 150 g świeżych malin
PRZYGOTOWANIE BLATY:
Zacznijcie od przygotowania 3 blach do piekarnika, wyłożenia ich papierem do pieczenia na którym narysujecie 3 okręgi o przekątnej 20 cm. Możecie do tego użyć talerza lub patery na której podacie tort.
Białka ubijcie na sztywno. Następnie dodawajcie po jednej łyżce cukru zmieszanego z kakao. Po ubiciu nałóżcie masę na blachy tak aby starczyło na 3 blaty. Pamiętajcie że ciasto nieco urośnie wiec nałóżcie odrobinę mniej niż narysowane koło. Piec w temperaturze 140 st przez 1h. Następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej zostawić je tak przez całą noc.
PRZYGOTOWANIE FRUŻELINY:
Do garnuszka dodać maliny i zasypać je cukrem. Podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia cukru. Do gorących malin dodać rozpuszczoną w łyżce wody żelatynę. Ponownie podgrzać. Schłodzić w lodówce.
PRZYGOTOWANIE KREMÓWKI:
Śmietanę ubić z cukrem. W momencie kiedy całość zesztywnieje dodawać po łyżce serka mascarpone. Na tym etapie zmniejszcie obroty miksera do minimum, inaczej krem się może zważyć.
PRZYGOTOWANIE TORTU:
Całość złóżcie tuż przed podaniem. Blaty bowiem namiękają dość szybko. Na blat nałóżcie frużelinę (1/2 całości) oraz kremówkę (1/3 całości). Przykryjcie kolejnym blatem i powtórzcie całość. Na ostatnim blacie ułóżcie resztę kremówki i świeże maliny. Podawajcie od razu. Tort przechowujcie w lodówce, blaty nieco zmiękną ale i tak będzie pyszny.
SMACZNEGO
1 comments
wygląda przecudownie !