Szybki i prosty deser? Wykorzystajcie gotowe blaty waflowe i mleko skondensowane do przygotowania kajmaku. Już nie trzeba 2h mieszać w garnku aż mleko, cukier i masło osiągną pożądaną konsystencję. Pamiętam z dzieciństwa, jak mama mnie lub moją siostrę stawiała przy kuchence, każąc powoli mieszać masę kajmakową, koniecznie w jedną stronę. Jeśli nadal tak wyglądałoby robienie tego deseru, dawno bym zrezygnowała 🙂
Próbowałam używać także gotowego kajmaku w puszce – większość z nich jest mocno wzbogacana lub aromatyzowana. Zachęcam do przygotowania go z zagęszczonego mleka.
Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczarkami
– ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– kruche ciasteczka świąteczne
Przygotowanie: ok 3,5 h
Składniki:
– opakowanie gotowych blatów waflowych
– 1 puszka mleka skondennsowanego słodzonego
PRZYGOTOWANIE:
Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 2,5h. W czasie gotowania należy dolewać wody tak aby puszka była przez cały czas zanurzona w wodzie.
Po ugotowaniu wylać wodę i odstawić puszkę na min 40 min. Musi przestygnąć, nie otwierajcie od razu bo grozi to poważnym poparzeniem.
Karmelem posmarować blaty dzieląc masę proporcjonalnie poprzez ilość warstw. całość przycisnąć ciężkim przedmiotem tak aby wafle nie odgięły się ku górze. Po 2-3 h możecie wafle pokroić. Przechowujcie je w zamkniętym pojemniku – wtedy zmiękną i będą jeszcze lepsze. Tak przygotowany deser możecie przechowywać nawet do kilku tygodni.
SMACZNEGO