O tej zupie przypominała mi ostatnio pewna fantastyczna osoba podczas naszego spotkania po latach. To jedno z tych dań które kilka lat temu robiłam dość często i przestałam, zupełnie nie wiem czemu. Przygotowałam dla Was zatem i przepis w formie pisanej i video na moim nowym kanale na YouTube, do którego subskrybowania serdecznie zachęcam.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
Przygotowanie: ok 20 minut + gotowanie rosołu
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 5 szklanek rosołu z kurczaka
– 1-2 cytryny
– pół szklanki ryżu: białego lub mieszanego z ciemnym
– 2 jajka
– natka pietruszki
– sól i pieprz do smaku
- Ugotujcie rosół z kurczaka lub skorzystajcie z domowej kostki rosołowej lub wersji gotowej o jak najlepszej jakości. Ja jestem zwolennikiem ugotowania rosołu samodzielnie 🙂 Doprawcie rosół solą i pieprzem tak, aby nie trzeba było już doprawiać zupy później.
- Do garnka wlejcie 4 szklanki gorącego rosołu a jedną szklankę odstawcie na bok. Do rosołu w garnku wsypcie ryż i gotujcie 15 minut lub krócej jeśli tak mówi producent na opakowaniu.
- Pod koniec gotowania zmiksujcie jajka przez 2-3 minuty. Do jajek dolejcie sok wyciśnięty z 1-2 cytryn. Najlepiej dodać na początku jedną, a drugą zostawić na koniec (jeśli zupa okaże się za mało kwaśna bo z doświadczenia wiem że cytryny bywają różne, można dokwasić ją drugą cytryną). Sok dodawajcie stopniowo, cały czas ubijając jajka. W ten sam sposób dodawajcie ciepły rosół który odstawiliście – możecie proces przygotowania obejrzeć na video.
- Tak przygotowane jajka wlejcie do gotującego się bulionu z ryżem, wymieszajcie i gotujcie ok 2 minut uważając aby nie doprowadzić zupy do wrzenia. Przelejcie zupę do miseczek i udekorujcie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!