Dziś mam dla Was pyszny przepis na fantastyczną zupę krem z białych szparagów. W trakcie sezonu na szparagi królują one bardzo często na moim stole. Choć wolę zielone, to te białe idealnie nadają się właśnie do tej zupy. Zróbcie konieczne!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Szukacie przepisów ze szparagami? Zajrzyjcie do tych przepisów:
– makaron ze szparagami i czosnkiem
– szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
– krem z białych szparagów
– spaghetti carbonara ze szparagami
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– pęczek białych szparagów
– 500-600 ml dobrej jakości bulionu warzywnego lub drobiowego
– pół cebuli
– sól, pieprz, świeżo sarta gałka muszkatołowa
– łyżka oliwy z oliwek
– rukiew wodna lub rukola do podania
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od przygotowania szparagów. umyjcie je i odkrójcie końcówki. Następnie obierzcie obieraczką i odkrójcie łepki. Resztę pokrójcie na kawałki 1,5-2 cm.
Na oliwie uduście posiekaną w kostkę cebulę. Jak cebula się zeszkli dodajcie pokrojone szparagi (bez łepków) i przesmażcie ok 2 minut. Do szparagów dolejcie gorący bulion i gotujcie ok 5 min po czym dodajcie główki szparagów i gotujcie kolejne 2-3 minuty. Wyjmijcie kilka główek z zupy, a resztę zmiksujcie. Zupę doprawcie solą i pieprzem (najlepiej białym) oraz dodajcie odrobinę gałki muszkatołowej świeżo startej. Do miski dodajcie ugotowane główki szparagów, dolejcie zupy i na wierzch dodajcie rukiew wodną lub rukolę.
Smacznego!
![kremzbialychszparagow3](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2016/05/kremzbialychszparagow3.jpg)
![kremzbialychszparagow2](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2016/05/kremzbialychszparagow2.jpg)
Polecam także:
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica
– krem z dyni z jabłkiem
– krem brokułowy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2016/05/kremzbialychszparagow3.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
1 comments
Jako miłośniczka zupy krem- ten przepis muszę wypróbować!
ps. Piękne masz zdjęcia na blogu:)