Zapraszam Was na kolejny pyszny jednogarnkowiec! Pyszny ryż z warzywami i kurczakiem po meksykańsku, czyli prosto, pysznie i tak, że będzie smakowało wszystkim, którzy spróbują tego dania.
Danie robi się bardzo prosto i wymaga ono właściwie prawie tyle czasu co czas gotowania ryżu. Do środka możesz włożyć zarówno kolorowe papryki, fasolę z puszki, pomidory jak i inne warzywa jak cukinię, bakłażana czy pomidory. Dopasuj to do tego co masz aktualnie w lodówce i co lubicie Ty i Twoi bliscy.
Jeśli chcesz zobaczyć inne moje dania obiadowe przygotowywane na jednej patelni? Zajrzyj do:
Makaron z cukinią i bakłażanem
Ryba w cieście z sosem feta
Kurczak w sosie cytrynowym ze szpinakiem
Dorsz z kaszą bulgur i oliwkami
Kurczak w sosie dijon
Kurczak z papryką
Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Kurczak w sosie cytrynowym
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
RYŻ PO MEKSYKAŃSKU
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 200 g białego ryżu
- 1 łyżka oliwy z oliwek + 1-2 łyżki do kurczaka
- 1 większa pierś z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1-2 spore pomidory
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 puszka czerwonej fasoli (fasola i zalewa)
- 250 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- przyprawy do kurczaka: po szczypcie soli, pieprzu, wędzonej papryki, pieprzu cayenne i kminu rzymskiego
- natka kolendry lub pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Pokrój w niewielką kostkę kolorowe papryki, pomidory, cebulę i inne warzywa.
- Na oleju lub oliwie z oliwek podsmaż cebulę, a następnie paprykę. Jak nieco zmiękną, dodaj pokrojone pomidory i duś jeszcze chwilę. Dodaj na patelnię suchy, nieugotowany ryż, minutę podsmaż i wlej gorący bulion.
- Dopraw wszystko przyprawami wskazanymi w przepisie (oprócz tych do kurczaka), wymieszaj, przykryj pokrywką i duś. Czas duszenia będzie tożsamy z długością gotowania ryżu wskazaną na opakowaniu.
- Co kilka minut podnoś pokrywkę i przemieszaj ryż, aby nic się nie przypaliło, a na 5-7 minut przed końcem gotowania wlej zawartość puszki fasoli – fasolę razem z zalewą. To da więcej płynu.
- W tym czasie pokrój pierś kurczaka w kostkę, dopraw przyprawami i wymieszaj. Podsmaż kurczaka na drugiej patelni.
- Do ugotowanego, już miękkiego ryżu dodaj kurczaka i posyp wszystko kolendrą lub pietruszką.
- Ten ryż to super danie do zjedzenia od razu, lub do odgrzania.