Ta obłędna zupa jest naprawdę bardzo czosnkowa!
Jej przygotowanie jest naprawdę proste, ale aby wydobyć odpowiedni smak, dodaj naprawdę sporą ilość czosnku. U mnie to były blisko 2 główki, ale wiem, że główka główce nierówna. Czosnek może być też bardziej lub mniej aromatyczny. W tym daniu musisz go czuć! Zapraszam na przepis i czekam na zrobione przez Was dania!
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– zupa taco
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
ZUPA CZOSNKOWA
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
SKŁADNIKI:
- 250 g ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 10-12 ząbków czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 150-180 g sera topionego
- sól
- pieprz
- 2-4 kromki białego chleba + oliwa
- natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek obierz, odłóż 2-3 ząbki a resztę niedbale posiekaj. Na oliwie podsmaż czosnek, ale uważając, aby się nie przypalił.
- Do garnka z podsmażonym czosnkiem dodaj drobno pokrojone ziemniaki i zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem i gotuj całość do miękkości ziemniaków.
- Po ugotowaniu warzyw zblenduj zupę na gładki krem. Wtedy dodaj też starte pozostałe 2-3 ząbki czosnku oraz serek topiony. Postaw ponownie na kuchence na małym płomieniu (niskiej temperaturze) i podgrzewaj mieszając, aż cały ser topiony się roztopi i zagęści zupę.
- Rozgrzej patelnię. W kromkach chleba usuń skórkę i pokrój w małą kostkę. Pokrop oliwą i podsmażaj na patelni na złoty kolor. Podawaj zupę z grzankami i natką pietruszki.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł