Focaccia z pomidorami

Planujesz zrobienie obiadu w formie potrawki z mięsa, ryb lub owoców morza? A może chcesz zjesć pyszne pieczywo maczane w oliwie. Rozwiązaniem w obu przypadkach będzie właśnie włoska focaccia, tym razem zrobiłam ją z pomidorkami koktajlowymi. Wybrałam te dostępne z gałązkami, dzięki temu moja focaccia nie tylko smakuje pysznie ale  genialnie wygląda. Mój chlebek podałam do potrawki z kalmarów, pysznej naprawdę. Całość warta powtórzenia i to nie raz.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
focaccia z rozmarynem
paluszki chlebowe grissini
cebularze

Przygotowanie: 2 h

Składniki:

-500 g mąki pszennej
– 325 ml ciepłej wody
– paczka suchych drożdży
– 1 łyżka soli
– 3 łyżki oliwy
– na wierch: oliwa, sól morska, 10-15 pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do misji wsypcie mąkę, drożdże, sól, ciepłą wodę i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Całość wyrabiajcie za pomocą dłoni lub miksera i świderkowatych końcówek. Ciasto powinno być zwarte i jednolite, oraz nie kleić się za bardzo do dłoni.
  2. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie na 20-30 minut aż podwoi swoją objętość. Blachę posmarujcie oliwą (nawet jeśli używacie papieru do pieczenia to wlejcie na niego odrobinę oliwy i posmarujcie).Ciasto podzielcie na 3-4 porcje i zróbcie lekko wydłużone placki. Na blachę wyłóżcie placki i ugniećcie je palcami aby miały ok 2-3 cm grubości. Ostawcie na kolejne 30 minut aż podwoi objętość.
  3. Posmarujcie ciasto za pomocą kuchennego pędzla odrobiną oliwy, posypcie solą i wetknijcie pomidorki koktajlowe.
  4. Pieczcie przez 10 minut w temperaturze 250 st C, a następnie zmniejszcie temperaturę do ok 200 st C i pieczcie jeszcze 10 minut.
  5. Podawajcie focaccię od razu. Najlepsza jest z oliwą zmieszaną z czosnkiem i suszonym oregano, lub jako dodatek do dań gulaszowych.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Focaccia z pomidorami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Przepis na chałwę

Historia tej chałwy była dość prozaiczna, zostało mi naprawdę sporo sezamu, nieproporcjonalnie dużo wręcz. Pomyślałam sobie że będę miała zapas...

Zamknij