Szczególnie w zimowe dni rozgrzewająca zupa to podstawa. Ten przepis jest niezwykle prosty, potrzebujecie do niego dosłownie kilka składników i 15 minut swojego cennego czasu. Zupę możecie podać na wiele sposobów, dodać do niej pestki dyni, chlebową posypkę, grzaneczki czy groszek ptysiowy. Możecie do podania i dodatkowej ozdoby wykorzystać też selera naciowego z odrobiną liści.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
 – najlepsze przepisy na zupy kremy
 – krem z groszku z mlekiem kokosowym
 – krem z ziemniaków z ciemnym piwem
 – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
 – zupa krem z brokuła
 – zupa krem z buraczków
 – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
Ilość porcji: 2-3
 Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
– 3-4 marchewki
 – 250 ml soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskany)
 – kawałek 1 x 3 cm imbiru świeżego
 – 250 ml wody
 – sól i pieprz
 – śmietanka do zup do podania
Przygotowanie:
Do garnka wlejcie wodę i dodajcie obraną i pokrojoną w 2-3 cm kawałki marchewkę. Ugotujcie ok 7-8 minut, aż ta zmięknie i będzie gotowa do zblendowania. Odlejcie połowę wody z gotowania, dodajcie starty imbir i sok z pomarańczy. Całość zblendujcie na gładką masę i ponownie podgrzejcie kilka minut. Na koniec doprawcie zupę solą i pieprzem do smaku.
Zupę przelejcie do miseczek lub kubków, polejcie odrobiną śmietany i dowolnie udekorujcie. Smacznego!
Polecam także:
 – krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami
 – krem z cukinii z nachos
 – krem z ziemniaków ze śledziem
 – przepyszna zupa krem z białej cebuli
 – krem z pieczonych pomidorów i papryki
 – krem z zielonego groszku z boczkiem
 – zupa krem z dyni
 – krem z białych szparagów
 – zupa krem z fenkuła
 – krem z papryki z tequilą
 – krem z pieczonej papryki
 – najbardziej klasyczny krem z pomidorów
 – krem z dyni z jabłkiem
 – krem brokułowy
-  
Forma do babki kwiat30,00 zł -  
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł 





 Based on 6  Review(s)
 







13 comments
ale ma piekny kolorek:)
Musi ciekawie smakować, chętnie wypróbuję ten przepis:)
Mmm to moja ulubiona zupa na zimne dni! Też robię z pomarańczami i imbirem, taka jest najpyszniejsza 🙂 Pozdrawiam
No kolor przepiękny! A patrząc na przepis, podziewam się równie cudnego smaku. 😉
świetny kolor 🙂 i ciekawe smaki zupy
a ja mam pytanie dotyczące zupki, jestem uczulona na imbir i mam pytanie czym możnaby było go zastąpić?
spróbuj zamiast imbiru dodać ostre papryczki chili lub jalapenio – efekt będzie nieco inny ale zupka na pewno wyjdzie pyszna
Cudowna!
A te zdjęcia są przepiękne, takie klimatyczne 🙂
dziękuję <3
Uwielbiam kremy – z marchewki już robiłam kiedyś, ale nigdy z pomarańczą:) muszę spróbować przepis 😀
Zachęcam do spróbowania 🙂
Czy mogłaby mi Pani powiedzieć, ile to będzie gramów marchewki?
Pozdrawiam 🙂
Krem bez żadnej ,,bazy” mam na myśli np. rosół?