Pomidorowa z ryżem

Pomidorowa z ryżem czy makaronem? Nawet nie próbuję odpowiedzieć na to pytanie. Ale skoro tu trafiłeś, zapewne wybierasz wersję z ryżem. Moja dzisiejsza pomidorowa jest intensywna w smaku i tym razem nie zabielałam ją śmietaną. Ale jeśli tak lubisz w opisie przygotowania podpowiem jak to zrobić. Skomponuj pomidorową idealną, ja Ci dam bazę do tego aby to zrobić.

Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy:
kwaśnica
najlepsza ogórkowa
kalafiorowa
– zupa jarzynowa
– zupa pieczarkowa
– zupa grochowa w wersji fit
– pikantna zupa z pora i soczewicy
– zupa z zielonej soczewicy
– zupa cytrynowa

POMIDOROWA Z ryżem

PRZYGOTOWANIE: 50 minut

SKŁADNIKI:
– 3 podudzia z kurczaka
– pęczek jarzyn do rosołu
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren czarnego pieprzu
– 2-3 listki laurowe
– 150 ml passaty pomidorowej, lub tyle samo świeżo przetartych pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz

  1. Podstawą w tym przepisie jest rosół. Do garnka włóż obrane jarzyny i kurczaka.  Całość zalej wodą tak aby przykryła składniki, dodaj przyprawy: ziele angielskie,pieprz w ziarnach, liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Zagotuj rosół, a kiedy zacznie się gotować wybieraj szumowiny z rosołu, aby zupa była bardziej klarowna. Ile gotować rosół – ten z kurczakiem potrzebuje min 30-40 minut, aż do czasu kiedy kurczak i jarzyny będą ugotowane, ale możesz robić to na niewielkim ogniu wydłużając czas gotowania, będzie lepszy. Pod koniec spróbuj rosołu i dopraw go do smaku jeśli zajdzie potrzeba.
  2. Odcedź rosół i dodaj do niego passatę lub przecier pomidorowy. Krótko podgrzej.
  3. Na koniec możesz zabielić zupę śmietaną jeśli lubisz. Pamiętaj aby zahartować śmietanę przed  jej dodaniem do gorącej zupy. Do miseczki ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki ciepłej zupy, wymieszaj, a po połączeniu składników ponownie dodaj 2-3 łyżki zupy. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka z zupą. Podawaj zupę z ugotowanym ryżem z dodatkiem odrobiny posiekanej natki pietruszki.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pomidorowa z ryżem
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • U Szwagra

    Opublikowane 12/12/2017

    Odpowiedz

    Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych i najulubieńszych zup na naszych stołach. 🙂 Niektórzy zwolennicy sugerują by ugotowany ryż dodać bezpośrednio do garnka z zupą i nieco pogotować, wtedy nie jest al dente, tylko mocno miękki. Ale to oczywiście kwestia gustu. 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pomidorowa z makaronem

Pomidorowa z ryżem czy makaronem? To odwieczne pytanie i odwieczna niezgoda Polaków. Ja mam swoje preferencję ale zjem obie wersje....

Zamknij