Truskawki z kruszonką

Mam dziś da Was przepis z truskawkami, ale do tego deseru możecie wykorzystać także inne dostępne w danym okresie owoce. Wystarczy je pokroić, posypać kruszonką i do piekarnika. A jeśli kupiliście właśnie truskawki i poszukujecie innych ciekawych przepisów, zajrzyjcie także do przepisu na najlepszy biszkopt z truskawkami, sałatkę z boczkiem i truskawkami, tort z nutellą i truskawkami, makaron z truskawkami, szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem, oraz drożdżówki z truskawkami.

Ilość porcji: 2-3
Przygotowanie: 40 minut

Składniki:
– 1 kg truskawek
– 140 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 90 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone na małe kawałeczki wrzucić do miski i za pomocą rąk zagnieść aby uzyskać konsystencję mokrego piasku lub wręcz bardziej zbitego ciasta które łatwo się kruszy. Włożyć ciasto na 10 minut do lodówki.
  2. W tym czasie nastawić piekarnik na 190-200 stopni. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miseczek które nadają się do zapiekania. Wyjąć ciasto z lodówki i posypać kruszonką, odrywając kawałeczki z ciasta. Ilość kruszonki zależy od Was – ja wolę smak truskawek z odrobiną kruszonki, możecie dodać jej jednak trochę więcej 🙂
  3. Zapiekać 15-20 minut, do czasu kiedy kruszonka się zarumieni.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Truskawki z kruszonką
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pierogi z kaszą gryczaną

Wieki nie robiłam tych pierogów, niemal o nich zapominając. A szkoda, bo to po pierogach ruskich drugie moje ulubione pierogi...

Zamknij