Zupa cytrynowa – VIDEO

O tej zupie przypominała mi ostatnio pewna fantastyczna osoba podczas naszego spotkania po latach. To jedno z tych dań które kilka lat temu robiłam dość często i przestałam, zupełnie nie wiem czemu. Przygotowałam dla Was zatem i przepis w formie pisanej i video na moim nowym kanale na YouTube, do którego subskrybowania serdecznie zachęcam.

Przygotowanie: ok 20 minut + gotowanie rosołu
Ilość porcji: 2-3

Składniki:

– 5 szklanek rosołu z kurczaka
– 1-2 cytryny
– pół szklanki ryżu: białego lub mieszanego z ciemnym
– 2 jajka
– natka pietruszki
– sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ugotujcie rosół z kurczaka lub skorzystajcie z domowej kostki rosołowej lub wersji gotowej o jak najlepszej jakości. Ja jestem zwolennikiem ugotowania rosołu samodzielnie 🙂 Doprawcie rosół solą i pieprzem tak, aby nie trzeba było już doprawiać zupy później.
  2. Do garnka wlejcie 4 szklanki gorącego rosołu a jedną szklankę odstawcie na bok. Do  rosołu w garnku wsypcie ryż i gotujcie 15 minut lub krócej jeśli tak mówi producent na opakowaniu.
  3. Pod koniec gotowania zmiksujcie jajka przez 2-3 minuty. Do jajek dolejcie sok wyciśnięty z 1-2 cytryn. Najlepiej dodać na początku jedną, a drugą zostawić na koniec (jeśli zupa okaże się za mało kwaśna bo z doświadczenia wiem że cytryny bywają różne, można dokwasić ją drugą cytryną). Sok dodawajcie stopniowo, cały czas ubijając jajka. W ten sam sposób dodawajcie ciepły rosół który odstawiliście – możecie proces przygotowania obejrzeć na video.
  4. Tak przygotowane jajka wlejcie do gotującego się bulionu z ryżem, wymieszajcie i gotujcie ok 2 minut uważając aby nie doprowadzić zupy do wrzenia. Przelejcie zupę do miseczek i udekorujcie posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zupa cytrynowa
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jajka faszerowane paluszkami krabowymi – VIDEO

Nie mogę zostawić Was na Wielkanoc bez najlepszych przepisów. W ubiegłym tygodniu pojawi się już na blogu i moim nowym...

Zamknij