Jeśli stale wpadacie na mój blog to wiecie, że gotuję głównie po pracy i w weekendy. W ciągu tygodnia zjadam na obiad to co zabiorę ze sobą w pudełku lub korzystam z ofert licznych restauracji na mieście. Co wolę? Oczywiście że własnoręcznie przygotowany posiłek. Po weekendzie zwykle nie jest to trudne, ale w tygodniu pracy wieczorem liczy się dla mnie szczególnie czas ich przygotowania.
Dziś mam dla Was 5 pysznych pomysłów, a obiady do pracy przegotowane z sosami i pastami Patak’s. Znacie już zapewne tą markę, wiecie także że współpracujemy przy tworzeniu nowych pysznych receptur kulinarnych. Mam dziś dla Was zupę, kanapki, sałatkę i dania główne. Same pyszności.
Zobacz też przepisy:
– indyjskie chlebki naan
kanapki z kurczakiem
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 2 łyżki pasty Mild Curry Patak’s
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– do kanapek: pieczywo, sałaty, czerwona kapusta (skropiona odrobiną soku z cytryny)
– do podania: Patak’s Mango Chutney
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka zamarynuj w aromatycznej paście Patak’s Mild Curry.
- Kurczaka smaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Najlepiej przykryj patelnię pokrywką i smaż na średnim ogniu, aż obie strony ładnie się zrumienią, a kurczak przestanie być miękki w dotyku. Po usmażeniu daj mu odpocząć 2-3 minuty po czy pokrój go w plastry idealne do Twojej kanapki.
- Przygotuj kanapki – dodaj sałaty, poszatkowaną czerwoną kapustę, plasterki kurczaka i inne wybrane dodatki. Podawaj z Patak’s Mango Chutney.
sałatka z kaszą i kurczakiem curry
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 2 łyżki pasty Tikka Masala Patak’s
– 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
– pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej lub kuskus
– dodatkowo: mix salat, pomidorki, inne
– sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka zamarynuj w paście Patak’s Tikka Masala.
- Kurczaka smaż na patelni z odrobiną tłuszczu. Najlepiej przykryj patelnię pokrywką i smaż na średnim ogniu aż obie strony ładnie się zrumienią, a kurczak przestanie być sprężysty w dotyku. Po usmażeniu daj mu odpocząć 2-3 minuty po czy pokrój go w plastry.
- W pudełku ułóż ugotowaną kaszę, sałaty, pomidorki i kurczaka pokrojonego w plastry. Z podanych składników przygotuj sos do sałatki. Jeśli jesz ją od razu polej sosem, w przeciwnym wypadku zabierz sos osobno.
zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 400 g dyni hokkaido
– 200 g mleczka kokosowego
– 1 cm świeżego imbiru
– 1 łyżka pasty Patak’s Tikka Masala
– 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Dynię umyj, usuń pestki i pokrój w niewielką kostkę (nie musisz jej obierać). W garnku rozgrzej oliwę i włóż pokrojoną dynię oraz posiekany imbir. Smaż przez 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj 150 ml wody i gotuj przez 10 minut.
- Jak dynia zmięknie dodaj mleczko kokosowe oraz pastę Patak’s Tikka Masala. Chwilę gotuj i zblenduj całość.
- W dodatkowym pudełku możesz zabrać do pracy do przybrania zupy świeżą kolendrę, pomidorki czy słone krakersy które możesz pokruszyć i posypać całość.
korma z kurczakiem
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 10 różyczek brokuła
– 1 słoik sosu Korma Patak’s
– pół małej cukinii
– 2 łyżki oliwy lub oleju
– sól, pieprz
– świeża kolendra do podania
– ryż basmati do podania
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokrój na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę, kurczaka dopraw solą i pieprzem i podsmaż przez 5-7 minut.
- Z patelni odlej nadmiar tłuszczu. Dodaj sos Korma Patak’s i podgrzewaj przez 12-15 minut na niewielkim ogniu.
- W tym czasie ugotuj na parze lub tradycyjnie w wodzie brokuła. Cukinię pokrój w plasterki lub użyj spiralizatora, przelej wrzątkiem. Brokuła i cukinię dopraw odrobiną soli i pieprzu.
- Do pudełka włóż ryż, przygotowane warzywa i kurczaka w sosie korma. Dodatkowo możesz zabrać nieco świeżej kolendry.
klopsiki tikka masala
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 300 g piersi z indyka
– 1 czubata łyżeczka pasty Patak’s Tikka Masala
– 2 łyżki świeżej natki pietruszki
– 1 jajko
– 3 łyżki oleju
– 1 słoik sosu Patak’s Tikka Masala
– ryż basmati lub jaśminowy
– świeża kolendra do podania
Przygotowanie:
- Do blendera dodaj mięso z indyka, pastę tikka masala, jajko i świeżą pietruszkę. Zblenduj całość na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt klejąca możesz dodać nieco bułki tartej.
- Na patelni rozgrzej olej, z masy formuj pulpeciki i smaż je aby zarumieniły się z każdej strony.
- W tym samym czasie ugotuj ryż oraz drugim w garnku podgrzewaj sos Patak’s Tikka Masala. Musi podgrzewać się przez 15 minut na małym ogniu. 2 minuty przed końcem gotowania dodaj pulpety.
- Sos z pulpetami podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.
*Wpis powstał we współpracy z marką Patak's
1 comments
Jest jesień, więc dynia musiała się tu pojawić, ale każdy box wygląda dokładnie tak, jak najlepszy lunch do pracy! 🙂