Chwila smażenia, sos, a następnie do piekarnika. To naprawdę proste danie, a kurczak przygotowany w ten sposób jest delikatny i soczysty oraz przepyszny w smaku. Naprawdę polecam zrobienie tego obiadowego dania.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– fasolka po bretońsku
– polędwiczki w szynce parmeńskiej
– gratin ziemniaczane
– królik w winie
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– pad thai z kurczakiem
– pulled pork
– kotlet schabowy
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
KURCZAK Z MOZZARELLĄ
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 4-8 plastrów szynki parmeńskiej lub podobnej
– 100 g (kulka) mozzarelli
– 100 ml passaty pomidorowej
– 100 ml octu balsamicznego
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– garść pomidorków koktajlowych
– sól i pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– do podania – świeże listki bazylii lub oregano
Podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub soczewicą
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
- Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż pod lekkim skosem, aby otrzymać z każdej dwie trochę cieńsze piersi. Dopraw je solą oraz pieprzem.
- Na oliwie podsmaż piersi z kurczaka, tak aby zarumieniły się z obu stron. W środku nadal pozostaną surowe. Piersi zdejmij z patelni, owiń je w środkowej części 1 lub 2 plastrami szynki parmeńskiej.
- Z patelni odlej tłuszcz, postaw ponownie na kuchence i dodaj passatę, ocet balsamiczny, cukier i pieprz cayenne. Podgrzewaj 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści. Na tak przygotowaną patelnię włóż ponownie kurczaka z szynką i chwilę podgrzewaj.
- Jeśli Twoja patelnia nadaje się do piekarnika to super, nie musisz teraz przekładać całości do innego naczynia, jeśli nie to przełóż delikatnie kurczaka i sos, a następnie wstaw do piekarnika naczynie/patelnię przykrytą folią aluminiową od góry.
- Piecz całość przez 40 minut, ale w trakcie pieczenia wykonaj następujące czynności:
– w 20 minucie pieczenia przełóż kawałki kurczaka na drugą stronę i dodaj do naczynia pomidorki koktajlowe. Usuń już folię aluminiową.
– w 35 minucie dodaj na każdy kawałek kurczaka plaster mozzarelli
– w 40-43 minucie wyjmuj całość z piekarnika, odstaw na 5 minut i podawaj.
SMACZNEGO!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2018/10/kurczakzmozzarella-9.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2018/10/kurczakzmozzarella-2.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2018/10/kurczakzmozzarella-12.jpg)
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2018/10/kurczakzmozzarella-9.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)