Klasyczne danie w postaci klasycznego i przepysznego pieczonego kurczaka. Jak go zrobić aby był idealny i soczysty. W tym przepisie odpowiem Wam na to pytanie.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– polędwiczki w szynce parmeńskiej
– gratin ziemniaczane
– królik w winie
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– pulled pork
– kotlet schabowy
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
– surówka z czerwonej kapusty
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
KURCZAK PIECZONY
Przygotowanie: 90 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
– 1 kurczak o wadze 1,7 – 2 kg
– 2 nieduże cebule
– 4 ząbki czosnku
– garść posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka suszonego estragonu
– 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C.
- Cebule pokrój w ćwiartki, ząbki czosnku przekrój na pół. Wymieszaj cebule i czosnek z posiekaną natką pietruszki i nadziej nimi kurczaka.
- Z estragonu, papryk i płaskich łyżeczkę soli i pieprzu przygotuj mieszankę. natrzyj nią kurczaka.
- Tak przygotowanego kurczaka włóż do brytfanki i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st po czym zmniejsz temperaturę do 180 st, dolej 150 ml wody i piecz przez około 50 minut. W czasie pieczenia polewaj kurczaka zbierającym się sosem, mniej więcej co 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw kurczaka na 10 minut a następnie podawaj.
- Podawaj kurczaka z opiekanymi ziemniaczkami i sałatą.
SMACZNEGO!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2018/10/kurczakpieczony-7.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2018/10/kurczakpieczony-2.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2018/10/kurczakpieczony-9.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2018/10/kurczakpieczony-6.jpg)
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2018/10/kurczakpieczony-4.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![gray](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
3 comments
Taki kurczak jest dobry zawsze na każdą okazję 🙂 U mnie jest takie danie bardzo często w domu, do tego dobrze przyprawione ziemniaczki i obiad jak znalazł 🙂
Hej,kurczak M A S A K R A ,dawno tak dobrego nie jadłem.Ogólnie Twoje przepisy bardzo fajnie się prezentują.Z chęcią po próbuje resztę ?
Przeczytałam masakra i już zaczęłam bać się że nie wyszedł. Ale dalej pojawił się uśmiech. Super że smakował, oczywiście zachęcam do testowania innych przepisów 🙂