Ostatnio stałam się fanką bowli, czyli misek, w których dodaję pyszne składniki, mnóstwo warzyw, sos i są genialnie smaczne, a wyglądają pięknie. Dziś moja miska jest dekonstrukcją meksykańskiego burrito z ryżem, grillowanym łososiem, grillowanym ananasem i pysznymi dodatkami. Zobaczcie, jaki ten przepis jest prosty.
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– przepisy na grilla
– Pieczony łosoś
– Burrito z chilli con carne
BURRITO Z ŁOSOSIEM
Przygotowanie: ok 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 100 g białego ryżu
– 2 filety z łososia
– kilka listków sałaty rzymskiej
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1-2 kolby ugotowanej kukurydzy
– 1 awokado
– 2-4 plastry świeżego ananasa
– 6-8 łyżek guacamole (najlepiej domowego z mojego przepisu na guacamole)
– 1 zielona papryczka chilli
– listki świeżej kolendry
– sok z połowy limonki
– sól, pieprz, olej do smażenia
– cząstki świeżej limonki do podania
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do tego dania możesz użyć białego ryżu (jaśminowy, basmati) lub ryżu brązowego.
- Łososia umyj, osusz, pokrop sokiem z limonki i dopraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj obie papryki (ostrą i wędzoną) i dopraw nimi oba kawałki łososia oraz odrobinę przyprawy użyj do ananasa.
- Przygotuj teraz całe kolby ugotowanej kukurydzy (możesz kupić już ugotowaną, często jest dostępna w sklepach) oraz plastry świeżego ananasa (wystarczy obrać go ze skóry).
- Kolejność czynność najlepiej robić na patelni grillowej, ale jeśli jej nie masz smaż na normalnej z niewielką ilością oleju.
- Przygotuj patelnię grillową, dodaj na nią 1-2 łyżki oleju. Połóż na patelni rybę, plastry ananasa i kukurydzę. Jeśli masz dużą patelnię możesz robić wszystko jednocześnie. Grilluj aż: łosoś usmaży się z obu stron (około 7-9 minut łącznie), a na kukurydzy i ananasie zrobią się piękne paseczki.
- W misce układaj ryż, listki sałaty, guacamole, grillowanego ananasa. Ziarna kukurydzy odkrój z kolby i dodaje je do miseczki, posyp pokrojonym w kostkę awokado (pół awokado na porcję), zielonym chilli (opcjonalnie), listkami świeżej kolendry. Podawaj z cząstkami świeżej limonki od razu! SMACZNEGO!
A moją miskę burrito podałam z sosami które przywiozłam sobie prosto z Meksyku 🙂
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
3 comments
Bardzo apetyczna kompozycja 🙂 Również jestem fanką takich dań.
Przepis wygląda apetycznie. Razi tylko to, że nie został przeczytany przed publikacją. W przepisie potrzeba sałaty, której nie ma w liście składników (a jak wiemy zakupy się robi wg listy składników).
Czasem nawet przy 5-krotnym przeczytaniu nie zauważa się takich błędów 🙂 Dzięki za uwagę