Łosoś to dość tłusta ryba więc idealnie sprawdza się podczas pieczenia w piekarniku. Oczywiście możesz go tylko nieco doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika, aby zapiec. Ale możesz zrobić coś jeszcze lepszego i przygotować pyszny sos do polania ryby, aby finalne danie miało jeszcze więcej smaku i aromatu!
Dziś właśnie namówię Cię do przygotowania przepisu tym drugim sposobem. Wystarczy naprawdę kilka składników. Co jest istotne, możesz zamienić limonki w tym przepisie i użyć cytryny. Efekt finalny też będzie pyszny i zadowoli Cię w pełni!
Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na:
Makaron z pieczonym łososiem
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatka cezar z łososiem
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Tarta z łososiem w kształcie ryby
ryba w soli
dorsz w papilotach
pieczony pstrąg
Łosoś z pomidorami
ryba w porach
dorsz smażony z sosem maślanym
łosoś ze szpinakiem
łosoś pieczony z parmezanem
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
Kotlety z łososia
PIECZONY ŁOSOŚ
Przygotowanie: 25-30 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki ryba:
– filet z łososia ze skórą lub bez, około 300 g
– 1 łyżka miodu płynnego
– 4 łyżki rozpuszczonego masła
– 2 ząbki czosnku
– sok z 2 limonek (opcjonalnie z 1,5 cytryny) + 1 limonka do pieczenia (można pominąć)
– sól i pieprz
– posiekana drobno kolendra lub natka pietruszki – 2 łyżki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 st C.
- Blachę wyłóż dużym kawałkiem folii aluminiowej, ja daję 2 warstwy jeśli folia nie jest bardzo gruba i mocna. Na folii połóż płat umytego i osuszonego łososia doprawionego solą oraz pieprzem. Połóż obok niego 1 limonkę lub cytrynę pokrojoną w plasterki. Część na dno wsuwając nieco pod rybę, a z 2-3 plasterki na górę.
- Rozpuść masło. Zdejmij garnuszek z masłem z ognia i dodaj do niego miód. Jeśli jest gęsty, to w ciepłym maśle nieco się rozpuści i połączy. Dodaj do sosu starte ząbki czosnku oraz sok z limonek, opcjonalnie z cytryny. Wszystko wymieszaj.
- Połowę sosu dodaj na łososia i rozprowadź go za pomocą pędzla kuchennego. Resztę zachowaj. Boki folii zegnij tworząc obramowanie, aby sos nie wypłynął.
- Wstaw rybę do piekarnika na 10-12 minut. Po tym czasie wyjmij rybę, posmaruj resztką sosu, podwyższ temperaturę do 210 st. C, przełącz piekarnik na funkcję grill lub grzanie od góry i wstaw ponownie na 10-15 minut (w zależności od grubości kawałka). Łosoś powinien się nieco przyrumienić i dopiec.
- Łososia wyjmij z piekarnika, posyp posiekaną kolendrą (tą zdecydowanie bardziej polecam) lub pietruszką i podawaj!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
1 comments
Pieczony łosoś jest pycha, ja zawsze daje trochę masła i oliwy do pieczenia.