Jak pierwszy raz we Włoszech spróbowałam zestawienia białej kiełbasy i makarony oraz białej kiełbasy i pizzy byłam bardzo zaskoczona. Ale zaskoczona pozytywnie, bo dobrej jakości biała kiełbasa i dodatki do sosu i makaronu zrobią proste i genialne danie. Pokochacie ten makaron 🙂
A jeśli macie ochotę zrobić własnoręcznie kiełbasę to zapraszam do mojego przepisu na białą kiełbasę, jest pyszna, dobrze doprawiona i jej zrobienie jest naprawdę nie takie trudne.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– Makaron z kurkami
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
MAKARON Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
Przygotowanie: 20 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 250 g makaronu penne (rurki)
– 50 g goronzoli lub podobnego sera pleśniowego
– 6 ząbków czosnku
– 1/3 szklanki listków świeżej szałwii
– 100 ml śmietany 18%
– łyżka oliwy z oliwek
– 1-2 kawałki białej kiełbasy
– pieprz, najlepiej świeżo mielony
– świeżo starty parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Przygotuj wszystkie składniki. Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki, to muszą być plasterki a nie przeciśnięcie przez praskę, chodzi o dość konkretny efekt finalny. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki.
- Na dużej patelni podgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek, wystarczy aby się zeszklił i nieco zmiękł. Dodaj do czosnku kiełbasę i krótko podsmaż. Dodaj pokruszony ser gorgonzola, śmietanę i około 50 ml wody z gotującego się makaronu. Dlatego warto gotować makaron i robić sos jednocześnie. Wymieszaj i porozgrzewaj 2-3 minuty.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i przekładaj na talerze. Porcje posyp tartym parmezanem, pieprzem oraz świeżymi listkami szałwii.