Już wiecie że podjęłam ostatnio nowe wyzwanie i samodzielnie przygotowałam domowy makaron. Zdecydowanie polecam poświęcić chwilę czasu i wykonać makaron samodzielnie. Po pierwsze wiecie co jest w jego składzie, a po drugie smak – naprawdę pyszny.
Zarówno z domowym jak i tym gotowym makaronem polecam Wam ten przepis. Szczególnie przypadnie do gustu tym lubiącym zdecydowane smaki oraz ser pleśniowy.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z cukinią
– makaron z krewetkami
– makaron z kurczakiem
– kotlet schabowy
– makaron z szynką
– makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
Przygotowanie: ok 20 minut + 30 minut marynowanie
Składniki:
– makaron – ilość dla 2 osób
– 100 g sera pleśniowego typu Lazur (możecie dobrać sami najlepszy wg Was)
– 3 łyżki śmietany 18%
– ok 300 g polędwicy (może być wieprzowa)
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki sosu sojowego
– garść rukoli
– świeżo starty parmezan
– świeżo mielony pieprz
– ew 3-4 łyżki białego wina
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie należy zacząć od pokrojenia polędwicy w cienkie plastry. Oliwę i sos sojowy wymieszajcie ze sobą. Polędwicę polejcie tak przygotowanym sosem i delikatnie wymieszajcie ręką aby całość pokrył sos. Odstawcie do lodówki na min 30 minut.
Wstawcie wodę na makaron i ugotujcie go zgodnie z przepisem (jeśli jest domowy próbujcie w czasie gotowania, aż makaron będzie jeszcze lekko al dente).
Do niewielkiego garnuszka dodajcie pokrojony dość drobno ser i śmietanę. Na niewielkim ogniu podgrzewajcie aż ser się rozpuści, w czasie gotowania dodajcie ok 3-4 łyżki wody z gotującego się makaronu lub białego wina.
Polędwicę podsmażcie na patelni, wrzucając ją razem z sosem. Nie dodawajcie więcej tłuszczu, ten z zalewy w zupełności wystarczy. Smażcie po kilka minut z każdej strony.
Makaron po ugotowaniu odcedźcie, połączcie z sosem. Podawajcie z polędwiczkami i świeżą rukolą, a na wierzch dodajcie odrobinę parmezanu i pieprzu. Zrezygnujcie z dodawania soli zarówno do sosu jak i mięsa – w sosie jest słony już ser a mięso ma dodatek sosu sojowego.
SMACZNEGO






5 comments
Mmmmm ależ to smakowicie wygląda, będę musiała spróbować coś takiego zrobić 🙂
zdecydowanie polecam 🙂 makarony to bardzo proste i niezwykle pyszne dania
Witam! Dzisiaj zrobiłam makaron wg Pani przepisu. Mimo, że nie jestem zwolenniczką makaronu ( gotuję, bo córka lubi). To było przepyszne… ? a poza tym proste i szybkie w przygotowaniu. Myślę, że będę częściej korzystać z Pani przepisów. Pozdrawiam
Śmietana (kwaśna) czy śmietanka (słodka) do sosu?
18% czyli kwaśna, taka śmietanka zawsze jest kwaśna 😉