Ten łosoś to istne szaleństwo. Panierka z bułki tartej i parmezanu to taki super chrupiący dodatek, niezwykle smaczny oraz powodujący że łosoś jest bardzo delikatny i soczysty. A do tego robi się go ekspresowo. Same zalety!🙂
Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na:
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
Łosoś z pomidorami
bowl burrito z łososiem
pstrąg z orzechami
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
łosoś w sosie chrzanowym
Pieczony łosoś
ŁOSOŚ PIECZONY Z PARMEZANEM
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki ryba:
– filet z łososia ze skórą lub bez, około 300 g
– 2-3 łyżki musztardy saperskiej
– 50 g bułki tartej
– 50 g masła
– 40 g drobno startego parmezanu
– 1,5 łyżki drobno posiekanej pietruszki
– 1,5 łyżki drobno posiekanego koperku
– skórka z 1 cytryny
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
Składniki sos cytrynowy:
– 30 g masła
– 1 szalotka bardzo drobno posiekana
– 100 ml wytrawnego białego wina
– 100 g śmietany 18%
– 1 łyżka musztardy sarepskiej
– 2,5 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 st C.
- W garnuszku rozpuść masło. Kiedy będzie już płynne dodaj bułkę tartą i podsmażaj około 2-3 minut aż nieco ściemnieje.
- Zdejmij masło z bułką z ognia. Odstaw na chwilę aby nieco ostygło po czym dodaj startą skórkę z cytryny, posiekane natkę i koperek, starty parmezan, sól i pieprz.
- Łososia umyj i osusz. Ułóż łososia w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Górę nasmaruj musztardą sarepską za pomocą pędzla kuchennego. Następnie na górze połóż warstwę z przygotowanej bułki tartej z dodatkami, tworząc jakby skorupkę.
- Łososia wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.
- W tym czasie przygotuj sos cytrynowy. Masło rozpuść i dodaj szalotkę bardzo drobno posiekaną. Podsmażaj 2-3 minuty po czym dodaj wino i gotuj przez 8-9 minut aż spora część wina odparuje. Wtedy do miseczki przełóż śmietanę i musztardę, dodaj do niej nieco gorącego winnego płynu i wymieszaj. Dodaj jeszcze trochę aby śmietana stała się bardziej płynna i ociepliła się. Dopiero wtedy przełóż wszystko do garnka w którym robisz sos i jest reszta składników. Dodaj wtedy do sosu sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wszystko gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Rybę podawaj z sosem i dowolnymi dodatkami. Ja postawiłam na gotowane szparagi (zielone szparagi idealnie smakują z cytrynowym sosem który przygotowałeś/aś do ryby) oraz ryż, ale idealna będzie także z ziemniaczanym puree lub z kaszą.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł