Te rogaliki są pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu. Są jedynie lekko słodkie i idealnie nadają się do jedzenia z dżemem, słodkimi pastami czekoladowymi, masłem orzechowym. Idealnie smakują od razu po upieczeniu podane ze szklanką mleka.
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– kajzerki
– bagietki
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– pieczywo na zakwasie
– pieczywo na drożdżach
ROGALIKI MAŚLANE
Ilość porcji: 25-27 rogalików
Przygotowanie: 2 h
Składniki:
– 375 g mąki pszennej typ 550 lub 650
– 220 ml mleka w temperaturze pokojowej
– 3 łyżki cukru
– 40 g masła
– szczypta soli
– 7-8 g suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
– do nasmarowania rogalików: 1 jajko + 1 łyżka mleka
– opcjonalnie do posypania: cukier gruba rafinada
Mleko, jajka, drożdże powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- Masło rozpuść i przestudź.
- DROŻDŻE ŚWIEŻE: do mleka dodaj pokruszone świeże drożdże i 1 łyżkę cukru z podanej ilości. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli używasz DROŻDŻY SUCHYCH dodaj je do ciasta tak jak mówi punkt 3.
- Do misy miksera wsyp mąkę, mleko lub mieszankę mleka i drożdży, rozpuszczone masło oraz cukier. Do miksera załóż końcówkę typu hak i zacznij wyrabiać ciasto. Jak składniki mniej więcej się połączą dodaj jeszcze szczyptę soli.
- Ciasto wyrabiaj na dość dużych obrotach miksera przez około 4 minuty. Powinno być dosłownie lekko lepiące ale z czasem robić się coraz bardziej elastyczne, tworzyć kulę i odklejać się od ścianek misy miksera. Jeśli chcesz wyrabiać ciasto ręcznie musisz to robić energicznie około 15 minut, to bardzo ważne aby nie skracać tych czasów.
- Misę przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto na 1 do 1,5 h w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
- Przygotuj blat lub silikonową matę, możesz dosłownie odrobinkę posypać blat mąką. Podziel ciasto na połowę i każdą część rozwałkuj tworząc koło. Za pomocą noża lub nożyka do pizzy/radełka wycinaj trójkąty. Najlepiej podzielić ciasto tak jak pizzę na 12 trójkątów, lub ciąć ją na dziesięć aby rogaliki były nieco większe, najpierw krojąc na pół a później każdą z połówek na 5 części.
- Każdy z trójkątów zawijaj, zaczynając od tego boku ciasta który był kiedyś częścią okręgu. Zwijaj rulonik tak, aby mniejsze części ciasta zawijały się wokół. Na koniec lekko zegnij ramiona do środka i rogalik gotowy. Tak przygotowane rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj jeszcze ściereczką na 20-30 minut. Układaj w ostępach, rogaliki jeszcze sporo urosną.
- Na 10 minut przed końcem wyrastania włącz piekarnik i rozgrzej do temperatury 190 st C.
- Przygotuj jajko z mlekiem, wymieszaj je w miseczce i posmaruj mieszaniną rogaliki za pomocą pędzla kuchennego. Możesz je też posypać cukrem typu gruba rafinada, choć nie jest to niezbędne.
- Piecz rogaliki przez 12-13 minut, do momentu kiedy zrobią się piękne i złote.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudź rogaliki na kratce.
SMACZNEGO!