Te niesamowicie limonkowe krewetki nadają genialny smak tej prostej meksykańskiej sałatce, warto je podać jeszcze w momencie kiedy są ciepłe, dopiero co zostały zrobione. Dlatego przygotujcie sobie wszystkie składniki sałatki wcześniej a w ostatniej chwili zróbcie krewetki, później zostanie Wam już tylko jedzenie
Zapraszam do innych moich przepisów inspirowanych meksykiem:
– tacos z tofu
– tacos z rybą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– chilli con carne z dynią
– bowl burito z łososiem
– chili z fasoli
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– Burrito z chilli con carne
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– jajka z guacamole
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
FASZEROWANE PAPRYKI Z TUŃCZYKIEM
Przygotowanie: 60 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 szklanka komosy ryżowej (ilość po ugotowaniu)
– 3-4 niewielkie zielone papryki
– 2 łyżki oliwy
– 1 cebula drobno posiekana
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka chili w proszku
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 szklanka czerwonej ugotowanej fasoli (może być z puszki)
– 1,5 szklanki tartego sera cheddar
– pół szklanki cebuli dymki (białe i zielone części) do posypania
– sól i pieprz
Do podania:
– domowe guacamole
– kwaśna śmietana
– ewentualnie inny meksykański sos np. pomidorowa pikantna salsa.
Przygotowanie:
- Ugotuj komosę ryżową zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i nasmaruj oliwą naczynie do zapiekania. Najlepiej sprawdzi się forma z wyższym rantem.
- Paprykę umyj i przekrój na pół, usuń gniazda nasienne delikatnie, aby nie uszkodzić papryki. Posmaruj połówki papryki oliwą z oliwek i ułóż je na blasze do pieczenia
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż przez 5 minut. Dodaj tuńczyka (odlej najpierw większość sosu z tuńczyka) i wymieszaj do połączenia. Dodaj kmin rzymski, chili w proszku i czosnek podgrzewaj.
- Dodaj do tuńczyka komosę ryżową, fasolę, połowę sera żółtego cheddar i dopraw całość solą oraz pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem napełniaj papryki, tak aby nadzienia było sporo ale nie wypadało ono ze środka. Nadziane papryki posyp pozostałym serem, przykryj naczynie arkuszem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika.
- Zapiekaj 30 minut po czym zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 st C i zapiekaj jeszcze około 15 minut.
- Papryki posyp pokrojoną dymką lub kolendrą, podawaj z guacamole, kwaśną śmietaną i innymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.