Mam dla was już mnóstwo pysznych przepisów na ryby, zarówno te zrobione w piekarniku jak i takie smażone. Dziś przyszedł czas na rybę w sosie z dodatkiem porów, możesz ten sposób wykorzystać do każdej praktycznie ryby w filetach, ale najlepiej smakuje z dorszem, halibutem, miruną czy innymi białymi propozycjami.
Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na:
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
bowl burrito z łososiem
pstrąg z orzechami
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
RYBA W PORACH
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– filety z dorsza lub innej białej ryby, około 300 g
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 200 ml śmietany 18%
– 3 łyżki musztardy Dijon
– 1 łyżka musztardy ziarnistej tupu francuskiego
– 1 por (tylko biała cześć)
– sól i pieprz
– natka pietruszki do podania
– kapary do posypania
Przygotowanie:
- Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego, odpowiedniego do zapiekania i dopraw solą i pieprzem.
- Pora pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej go wtedy jeszcze wypłukać, bo w porze zdarza się spora ilość piasku.
- W misce wymieszaj śmietanę, obie musztardy, pora. Dodaj do sosu sporą szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszaj. Tak przygotowany sos połóż równomiernie na rybie i wstaw rybę do piekarnika rozgrzanego do 210 st C. Rybę zapiekaj przez 15 minut.
- Po upieczeniu wyjmij rybę z piekarnika, posyp posiekaną natką pietruszki i kaparami – albo tradycyjnymi małymi albo większymi serduszkami kaparowymi. Podawaj. SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
2 comments
Przepis wyglada smakowicie. 🙂 czy chodzi o śmietanka słodka z kartonika czy kwasną homogenizowa?
18% czyli kwaśna