Idealne cynamonowe drożdżówki, niesamowicie puszyste i delikatne. Możesz je upiec tak samo jak ja w dużej okrągłej formie do tortu lub podzielić na więcej porcji i upiec na blaszce prostokątnej, kładąc je w sporych odstępstwach.
Polecam Ci także moje przepisy na inne bułeczki:
Bułeczki cynamonowe
Jagodzianki – najlepsze!
Drożdżówki z serem i borówkami
Drożdżówki z serem i rabarbarem
Drożdżówki z serem
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
Racuchy drożdżowe
CYNAMONKI DYNIOWE
Przygotowanie: około 2 h 20 min
Składniki ciasto drożdżowe:
– 80 ml ciepłego mleka
– 30 ml wody
– 7-8 g drożdży suszonych (lub 25-30 g świeżych)
– 180 g puree z dyni
– 450 g mąki pszennej
– 100 g cukru białego
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki masa cynamonowa:
– 100 g brązowego cukru
– 2 czubate łyżeczki cynamonu
– 60 g roztopionego masła
- dodatkowo 1 jajko do nasmarowania bułeczek
Składniki lukier:
– 4-5 łyżek cukru pudru
– sok z połowy limonki
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od lekkiego podgrzania mleka i wody do około 30 st C. Do mleka z wodą dodaj suszone lub świeże drożdże, 1 łyżkę cukru z podanej porcji i odstaw na 20 minut.
- Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, puree z dyni, cukier, jajko, olej, szczyptę soli, cynamon, mleko z drożdżami i wyrabiaj ciasto. Jeśli używasz miksera wybierz końcówkę typu hak.
- Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i ostaw na 1 h w ciepłe miejsce (najlepiej 25-30 st). Ciasto musi wyrosnąć.
- Przygotuj kolejne niezbędne rzeczy. Masło (60 g) rozpuść w garnuszku. W miseczce wymieszaj brązowy cukier i cynamon.
- Rozwałkuj ciasto (najlepiej robić to na silikonowej macie) do kwadratu, ciasto powinno mieć 3-4 mm grubości. Tak przygotowane ciasto nasmaruj roztopionym masłem za pomocą pędzla kuchennego. Następnie posyp ciasto przygotowanym cukrem z cynamonem, zostawiając z jednego boku około 1 cm luzu. Przyda się ten centymetr aby zalepić rulon na końcu.
- Roluj delikatnie ciasto a następnie pokrój je w poprzek na 8 bułeczek, najpierw na pół, później każdą z połówek na pół i jeszcze raz na pół.
- Tak przygotowane ruloniki układaj w okrągłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia – pierwszą na środku a pozostałe naokoło. Możesz też pokroić ciasto na 10-12 bułeczek i piec je na płaskiej blasze.
- Pozostaw bułeczki na blasze na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Rozkłóć jajko i nasmaruj bułeczki, używając do tego pędzla kuchennego. Piecz bułeczki przez 25 minut.
- Z cukru pudru i soku z limonki przygotuj lukier, dobierając proporcje tak aby lukier był gęsty ale dało się nim łatwo polać bułeczki za pomocą łyżki. Polukruj bułeczki kiedy całkowicie wystygną.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł