Jeden z moich ulubionych chłodników. Uwielbiam go głównie dlatego, że jest niesamowicie prosty do przygotowania. Wystarczy wrzucić kilka warzyw do blendera, doprawić i prawie gotowe. Ale to nie wszystko. Ten chłodnik ma wręcz obłędny smak. Pomidory, ogórki, papryka, to wszystko daje niesamowity letni aromat tej zupie. No uwielbiam, co tu dużo mówić!
Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– chłodnik z botwinki
– chłodnik z pomidorów i arbuza
– chłodnik z ogórka i awokado
– chłodnik z ogórków
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
GAZPACHO
Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 3-5 dojrzałych pomidorów (w zależności od wielkości)
– 4-6 krótkich ogórków gruntowych
– 1 papryka (możesz użyć czerwonej, żółtej lub jasnożółtej
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– pół papryczki chilli lub 2 łyżeczki sosu tabasco (opcjonalnie)
– 4-5 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu jabłkowego lub z białego wina
– garść świeżych listków bazylii
– sól, pieprz
– kilka małych pomidorków oraz cebula dymka do podania
Przygotowanie:
- Do blendera dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, obrane ogórki, paprykę, cebulę oraz czosnek. Dodaj listki bazylii, oliwę oraz ocet. Wszystko zblenduj na jednolity krem.
- Po zblendowaniu spróbuj zupy i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz dodać też sos tabasco, lub wcześniej podczas blendowania dorzuć papryczkę chilli.
- Zupę możesz podawać w miseczkach lub przezroczystych szklankach. Na wierchu połóż pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe oraz posiekaną cebulę dymkę wraz ze szczypiorem. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł