Te bułeczki są naprawdę proste i korzystałam z tego przepisu, także robiąc pyszne pieczarkowe nadzienie. Tym razem postawiłam na farsz ze świeżego szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów, ale dodałam to tego pyszną cukinię, aby farszu było dużo i był jeszcze smaczniejszy!
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– drożdżowy wieniec pizzowy
– precle
– kajzerki
– bagietki
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– pieczywo na zakwasie
– pieczywo na drożdżach
– Rogaliki maślane
– Bagietka czosnkowa
BUŁKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
Przygotowanie: 2 h 30 minut
Ilość bułeczek: 12
Składniki ciasto drożdżowe:
– 500 g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
– 8 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
– 250 ml ciepłej wody
– 70 ml oleju roślinnego
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
Składniki nadzienie:
– 250 g świeżego szpinaku
– 100 -150 g sera feta
– 1 średnia lub pół dużej cukinii
– 15-20 suszonych pomidorów
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– 1 jajko
– sezam i/lub czarnuszka do posypania
Przygotowanie:
- ŚWIEŻE DROŻDŻE: Do misy miksera dodaj 100 ml wody (najlepiej lekko ciepłą, ale nie gorącą), 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut, aby drożdże lekko „ruszyły”.
- DROŻDŻE SUCHE: Przejdź od razu do punktu 3.
- Dodaj do misy mąkę, wszystkie składniki (oprócz soli) oraz zaczyn, zacznij mieszać za pomocą końcówki typu hak lub wyrabiaj ciasto ręcznie. Jak składniki będą już prawie połączone, dodaj jeszcze sól i kontynuuj wyrabianie przez kolejne 5 minut na szybszych obrotach. Ciasto powinno stworzyć jednolitą kulę.
- Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę aż podwoi objętość.
- W tym czasie przygotuj farsz. Cukinię pokrój w małą kostkę. Na patelni podsmaż cukinię, a jak zmięknie, dodaj do niej świeży umyty szpinak i podgrzewaj aż ten „zwiędnie” i zmniejszy objętość. Odstaw i wystudź szpinak.
- W tym czasie posiekaj suszone pomidory na mniejsze kawałki. Do warzyw na patelni (jeśli zbierze się na dnie patelni nieco soków, odlej je) dodaj suszone pomidory, drobno pokruszoną fetę i dopraw wszystko jeszcze solą i pieprzem. Mimo słonej fety farsz potrzebuje jeszcze odrobinę doprawienia.
- Ciasto przełóż na blat lub stolnicę. Ciasto nie klei się, więc mąka do podsypywania nie jest konieczna.
- Podziel ciasto na 12 części – najlepiej zważyć całe ciasto, podzielić wagę przez 12 i odważać kolejne porcje. Zrób z ciasta 12 kul i przykryj ściereczką.
- Wyjmuj pojedyncze kawałki ciasta i rozpłaszczaj, aby stworzyć koło, ja zostawiam trochę grubsze ciasto na środku a cieńsze po bokach. Koło powinno mieć około kilkunastu centymetrów średnicy. Na ciasto nakładaj około 2 łyżek farszu i delikatnie zaklejaj bułeczki, tworząc okrągły lub lekko wydłużony kształt. Bułeczki układaj łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj blachę z bułeczkami czystą ściereczką i pozostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C (góra-dół). Przed włożeniem bułeczek do piekarnika nasmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem lub czarnuszką.
- Bułeczki piecz przez 20 minut. Po wyjęciu lekko przestudź i możesz podawać. Bułeczki są pyszne na ciepło i na zimno.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł