Rustykalne bagietki żytnio-pszenne to pieczywo o wyrazistym smaku i delikatnej konsystencji. Smak, który przeniesie Cię do francuskich uliczek Paryża lub pięknej francuskiej wsi. Ich charakterystyczna chrupiąca skórka i miękki, sprężysty miąższ są doskonałym połączeniem, które zachwyca z każdym kęsem. Dzięki temu, że mają w sobie mąkę żytnią, nabierają bardziej kwaskowatego smaku, są jeszcze lepsze i bardziej aromatyczne.
Proste w przygotowaniu
Nagietki przygotujesz z dosłownie kilku składników, które prawdopodobnie masz w domu. Potrzebna Ci będzie mąka żytnia chlebowa, czyli ta z oznaczeniem typ 720. Dostaniesz ją w większych supermarketach, choć ja wolę kupić online z jednego z młynów z Polski.
Oprócz mąki pszennej użyj mąki chlebowej lub takiej typ 650. Ale jeśli nie masz jej akurat w domu, to mąka typ 550 też się nada do tego wypieku, spokojnie możesz użyć i takiej. Do tego już tylko mleko, woda, suche drożdże (choć możesz użyć też świeżych, pamiętaj aby zrobić wcześniej rozczyn).
Zajrzyj też do:
– Bagietki
– Kajzerki
– Ciabatta
– bułeczki jogurtowe
– chleb pszenny z garnka
– chlebek z pesto
– przepis na bajgle
– Rogaliki maślane
– Pełnoziarniste bułki orkiszowe
– Rogale
– Bajgle pełnoziarniste
– Bajgle bez gotowania
– Ekspresowe bułki bez wyrastania
– Chlebki pita
– Bułki poznańskie
– Bułki z pieczarkami
–Bułki do hot dogów
RUSTYKALNE BAGIETKI ŻYTNIO-PSZENNE
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h 20 minut
SKŁADNIKI:
– 250 g mąki pszennej typ 650 lub typ 750 + dodatkowa do podsypania
– 250 g mąki żytniej typ 720
– 250 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego)
– 100 ml wody
– 7 g suchych drożdży
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżka miękkiego masła
– 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Mleko wlej do miski, dodaj wodę ciepłą lub w temperaturze pokojowej. Do mieszaniny dodaj cukier oraz drożdże i odstaw na 5-10 minut, aż drożdże zaczną się pienić na powierzchni mleka.
- Wlej mleko do misy miksera. Dodaj oba rodzaje mąki i zacznij zagniatać końcówką typu hak. Jak ciasto będzie już połączone, dodaj sól oraz miękkie masło i zagniataj całość przez 7-9 minut.
- Przykryj misę z ciastem filią spożywczą i odstaw na 1 – 1,5 h aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż papierem do pieczenia.
- Stolnicę lub blat obficie podsyp mąką. Wyłóż ciasto na blat i podziel na 4 mniej więcej równe porcje. Roluj bagietki na długość krótszej krawędzi blaszki. Na koniec skręć je nieco, obracając wokół własnej osi.
- Bagietki układaj w ostępach i przykryj czystą ściereczką. Pozostaw do kolejnego wyrastania na 30 minut.
- W czasie wyrastania bagietek rozgrzej piekarnik do temperatury 230ºC. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne, wlej do niego gorącą wodę, tak aby bagietki piekły się w wilgotnym piekarniku (jeśli masz w swoim piekarniku opcję pieczenia z parą wodną, to wykorzystaj ją teraz).
- Po wyrośnięciu bagietek wstaw je na 15 minut do piekarnika. Bagietki będą gotowe, jak się zarumienią i urosną.
- Wyjmij bagietki z piekarnika i połóż na kratce do wystudzenia.
SMACZNEGO!