Ostatnio pokazywałam Wam przepis na przepyszną frittatę z cukinią, która tak Was zachwyciła, że postanowiłam zrobić dla Was kolejny podobny przepis z tej kategorii. Frittata jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno, świetna jako danie do lunchboxa do pracy na kolejny dzień. To pyszne danie na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Wam też inne przepisy z jajkami:
Omlet z boczkiem i awokado
Gofry z awokado i jajkiem
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Szybka pizza z jajkiem
Ziemniaczana tortilla ze szpinakiem i łososiem
Naleśniki z jajkiem
Omlet z serem ricotta
FRITTATA Z BAKŁAŻANEM I FETĄ
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 8 jajek
– 1 bakłażan
– 1 czerwona papryka
– 1 zielona papryka
– 100-150 g sera feta
– 1 łyżeczka przyprawy zatar (opcjonalnie możesz użyć też innych przypraw np. suszonego oregano lub mieszanki ziół prowansalskich)
– sól, pieprz,
– oliwa z oliwek
– świeża bazylia lub posiekana dymka do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Do frittaty przygotuj patelnię, którą możesz wstawić do piekarnika (bez plastikowych rączek i dodatków). Dodatkowo przygotuj blaszkę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia do bakłażana.
- Bakłażana pokrój wzdłuż na ćwiartki lub jeśli bakłażan jest większy to najpierw na pół, a następnie każdą z połówek na 3 części. Skrop bakłażana oliwą, połóż na blaszce i piecz przez 15-20 minut w piekarniku.
- Papryki pokrój w średniej grubości paseczki i podsmaż na odrobinie oliwy. Smaż około 5-7 minut, aby nieco zmiękły. Pod koniec smażenia dodaj zatar lub inne zioła, których używasz.
- Przygotuj masą jajeczną, rozbij jajka, dopraw odrobiną soli i pieprzu.
- Jak wyjmiesz upieczonego bakłażana, nie wyłączaj piekarnika. Na patelnię z podsmażoną papryką wlej masę jajeczną i wymieszaj. Na górze ułóż upieczonego bakłażana i posyp wszystko pokruszonym serem feta. Najpierw smaż wszystko na patelni przez 3-4 minuty, a jak spód się już nieco zetnie, to przełóż patelnię z zawartością do rozgrzanego piekarnika. Frittata w piekarniku będzie się teraz robiła przez kolejne 20-25 minut, aż jajko się zetnie.
- Podawaj od razu lub po przestygnięciu posypane listkami bazylii, lub posiekaną dymką. Frittata smakuje najlepiej z dodatkiem sałatki chrupiącej sałaty z sosem sałatkowym.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł