/Przepis powstał we współpracy reklamowej/
Naleśniki, kto ich nie lubi? Tym razem pokazuję Wam jak w prosty sposób zrobić piękne zielone szpinakowe naleśniki z bardzo prostym farszem z bakłażanem oraz grillowaną papryką. A to wyśmienite danie podaj z sałatką z sezonowych warzyw, która idealnie uzupełni całość i spowoduje, że danie będzie jeszcze zdrowsze i smaczniejsze!
Dziś przy okazji przygotowania przepisu na te pyszne naleśniki chciałam przedstawić Wam produkty, jakimi są pasty Helcom. Pasty w wygodnych słoiczkach, o bardzo dobrym składnie i rewelacyjnym smaku. Na bazie takiej pasty z bakłażanem i grillowaną papryką możesz zrobić mnóstwo dań. Pasta jest świetna przede wszystkim do kanapek, jako dodatek do chlebków typu pita, do warzyw jako dip. Ale można ją wykorzystać też jako nadzienie (ja dokładnie tak zrobiłam) do naleśników czy pierogów. Te pasty warzywne to też idealny sos do makaronu, właściwie gotowy.
W przypadku naleśników w zależności od efektu, jaki chcecie uzyskać, wykorzystać możecie samą pastę, lub wymieszać ją na przykład z mascarponne dla zmiany konsystencji na bardziej kremową i bardziej gęstą, co ułatwi Wam krojenie naleśników. A więc albo wykorzystacie sam produkt i naleśniki podacie w całości, albo w przypadku chęci podania ich w bardziej fantazyjny sposób wymieszajcie i przygotujcie bardziej gęste nadzienie.
NALEŚNIKI SZPINAKOWE Z PASTĄ Z BAKŁAŻANA
Przygotowanie: 30 minut
Składniki naleśniki:
– 100 g mąki pszennej
– 1 jajko rozmiar M
– 125 ml mleka
– 50-80 ml wody gazowanej
– 100 g świeżych liści szpinaku
– szczypta soli
– 1 słoiczek pasty Helcom Naturalnie z bakłażanem i grillowaną papryką
– 200 g serka mascarponne lub gęstego serka kanapkowego
– sól i pieprz do smaku
– 1-2 łyżki oleju do nacierania patelni
Składniki sałatka:
– garść różnych sałat
– kilka pomidorków koktajlowych, mogą być różne kolory
– kilka rzodkiewek
– garść małych szparagów
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka musztardy stołowej lub miodowej
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Połącz ze sobą mleko i wodę gazowaną.
- Do misy blendera dodaj świeże listki szpinaku. Jeśli końcówki są bardzo zdrewniałe odłam je. Do szpinaku dolej nieco mleka z wodą i miksuj na gładką masę.
- Do miski dodaj mąkę, jajko, zblendowany szpinak i resztę mleka z wodą. Za pomocą rózgi dokładnie wymieszaj do uzyskania idealnej konsystencji naleśnikowej. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze nieco mleka lub wody.
- Naleśniki smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką. Przed każdym naleśnikiem warto nasmarować nieco patelnię odrobinką oleju, ja to robię, używając pędzla kuchennego. Zostawia właśnie odrobinę oleju.
- Naleśniki po usmażeniu przykryj ściereczką, aby nie obsychały.
- W tym czasie w miseczce połącz bardzo gęsty serek kanapkowy i pastę Helcom z bakłażanem i grillowaną papryką. Jeśli nie chcesz przekrajać naleśników przed podaniem, możesz wykorzystać samą pastę.
- Nasmaruj naleśniki przygotowanym nadzieniem. Jego ilość pozwoli Ci nadziać 2-3 naleśniki. Resztę naleśników możesz zjeść z innymi pastami Helcom, tymi na słono i na słodko, do szpinakowych naleśników pasują też słodkie dodatki. Naleśniki po nadzianiu możesz wstawić na chwilę do lodówki, aby masa jeszcze nieco stężała.
- Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. Jeśli są małe, wystarczy zalać je na chwilę wrzątkiem, a jeśli nieco większe należy ugotować przez kilka minut, najlepiej na parze.
- Na talerzu układaj sałatę, pokrojone pomidorki i rzodkiewki, ugotowane lub sparzone szparagi. Z oliwy z oliwek, musztardy i miodu przygotuj sos. Na koniec najlepiej do sosu dodać odrobinkę gorącej wody (około 70 stopni), dzięki czemu składniki lepiej się połączą i stworzą jednolity kremowy sos.
- Sałatkę polej sosem, a obok na talerzu połóż naleśniki nadziewane pastą z bakłażana i grillowanej papryki. Podawaj!
/Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Helcom Naturalnie/
1 comments
Piękne zdjęcia. Zapewne smakuje wspaniale- muszę spróbować takie zrobić 🙂