Wiele razy robiłam równe zupy marchewkowe i ta zdecydowanie wygrywa. Po pierwsze dlatego, że jest dużo bardziej aromatyczna, dzięki temu, że warzywa są wcześniej upieczone i nabierają fantastycznego aromatu. Po drugie do warzyw dodałam mój ulubiony zestaw przypraw, czyli słodką i wędzoną paprykę, oraz przepyszną lekko cytrusową kolendrę, która jeszcze bardziej doda smaku.
Po upieczeniu warzyw dodaję jeszcze trochę imbiru, który bardzo się lubi z marchewką. Jeśli tylko lubicie imbir, to koniecznie dodajcie go do zupy.
Pieczona ciecierzyca do podania
Jak podać zupę? Ja do kremu z pieczonej marchewki przygotowałam fantastyczny dodatek w postaci pieczonej aromatycznej ciecierzycy. Wykorzystałam do cieciorki podobny zestaw przypraw, aby całość miała te same nuty smakowe. A kuleczki po upieczeniu zrobiły się chrupiące i przepyszne!
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
Zupa krem z pieczonego kalafiora i czosnku
Zupa z zielonych szparagów
Zupa z ciecierzycy
Krem z selera
Krem z pieczonych brokułów
Krem z kiszonych ogórków
Zupa czosnkowa
Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Krem z marchewki i batatów
Orientalna zupa dyniowa
Zupa dyniowa z pomidorami
KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI
PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
SKŁADNIKI ZUPA:
– 4 duże marchewki lub około 6-7 mniejszych
– 1-2 cebule
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy do pieczenia warzyw (1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry)
– 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
– 1 l bulionu warzywnego (nieco mniej lub więcej, w zależności od ilości marchewek i pożądanej konsystencji)
– posiekany koperek do podania
SKŁADNIKI PIECZONA CIECIERZYCA:
– pół szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy – po pół łyżeczki, wędzonej papryki, ostrej papryki, soli, kolendry
PRZYGOTOWANIE:
- Marchewki obierz i pokrój na 3-4 cm kawałki. Nie musi być równo i ładnie, ważne aby marchewki miały mniej więcej tę samą wielkość po pokrojeniu.
- Cebule obierz i pokój w ćwiartki. Marchewki i cebulę połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Oliwę połącz z przyprawami, które są na liście jako przyprawy do pieczenia. Dodaj całość do warzyw i wymieszaj, aby oliwa pokryła marchewki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190o C. Piecz przez 50-60 minut, aż marchewka bardzo zmięknie i nieco się przyrumieni.
- Pod koniec pieczenia przygotuj ciecierzycę. Wymieszaj ją z oliwą i przyprawami.
- Przełóż upieczone marchewki z cebulą do garnka, a na tej samej blaszce, a nawet na tym samym papierze wyłóż ciecierzycę, w odstępach tak, aby swobodnie mogła się upiec. Piecz ją przez 20-25 minut, aż stanie się chrupiąca.
- Wlej do garnka z marchewką gorący bulion i gotuj jeszcze przez chwilę całość, aż zupa zacznie bulgotać. Dopraw całość imbirem.
- Zblenduj zupę na gładki krem, w razie potrzeby dodając jeszcze nieco bulionu lub wody, aby uzyskać pożądaną kremową konsystencję.
- Zupę przekładaj na talerze, posypuj upieczoną ciecierzycą i posiekanym koperkiem.
Smacznego!