Lubisz zupę krem z brokuła? Ta jest jeszcze lepsza, bo smak dzięki upieczeniu wcześniej brokułów jest pełniejszy, bardziej wyrazisty, idealny!
Wbrew pozorom przygotowanie tej zupy jest bardzo proste, a do jej przygotowania zużyjesz całe warzywa, nie zostaną żadne zbędne części. A do tego cebula, czosnek i obowiązkowo por, które dodatkowo wzbogacą smak.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– zupa taco
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
KREM Z PIECZONYCH BROKUŁÓW
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
SKŁADNIKI:
- 2 nieduże brokuły 1 jeden bardzo duży
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 duża cebula
- 1 duży por
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka mieszanki przypraw za’atar
- 800-1000 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka skórki z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 kilka kromek bagietki
- pół szklanki tartego sera cheddar
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Brokuła podziel na średniej wielkości różyczki, a twarde części odkrój i nie wyrzucaj ich. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż różyczki, dodaj 1-2 łyżki oliwy z oliwek, trochę soli i pieprzu. Wyrzysko wymieszaj, aby oliwa pokryła brokuł i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.
- W tym czasie posiekaj drobno cebulę, czosnek oraz pora. Posiekaj także na małe kawałki wszystkie twarde części brokuła.
- Weź spory garnek i dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę oraz pora i podsmażaj 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wtedy wrzuć czosnek i za’atar i smaż jeszcze 1 minutę.
- Dodaj do garnka gorący bulion i twarde części brokuła i gotuj przez 25 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Po wyjęciu z piekarnika odłóż kilka do kilkunastu różyczek, aby ozdobić nimi zupę.
- Po ugotowaniu warzyw w zupie wrzuć do niej upieczone różyczki brokułowe, sok z cytryny i skórkę. Gotuj przez kilka minut, a następnie zmiksuj zupę na jednolity krem. Na koniec dodaj śmietanę, ale zahartuj ją najpierw odrobiną ciepłej zupy i dopiero wlej do garnka. Dopraw zupę do smaku.
- Na patelni lub w piekarniku przygotuj grzanki z cheddarem. Posyp je na koniec odrobiną przyprawy za’atar.
- Zupę podawaj w miskach przyozdobioną upieczonymi różyczkami z brokuła, z dodatkiem ciepłych grzanek.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł