Ta zupa zapewne zniechęci niektórych jak przeczytają w składzie tak dużą ilość śmietany – a szkoda bo jest wyborna. Dodatek w postaci grzanej z pastą łososiową smakuje z nią znakomicie. Zatem zachęcam! Oryginalna nazwa zupy to Vichyssoise.
Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy:
– krem z batatów
– kwaśnica
– najlepsza ogórkowa
– kalafiorowa
– zupa jarzynowa
– zupa pieczarkowa
– zupa grochowa w wersji fit
– pikantna zupa z pora i soczewicy
– zupa z zielonej soczewicy
– zupa cytrynowa
– pomidorowa z ryżem
– pomidorowa z makaronem
Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 4-6 porcji
Składniki:
– 450g ziemniaków
– 50 g masła
– 250g pora (białej części)
– 2 łodygi selera naciowego
– 150 ml białego wina
– 850 ml bulionu z kurczaka
– sól i pieprz
– 300 ml śmietany 18%
– szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odstawić.
Masło roztopić w dużym rondlu. Włożyć pokrojonego pora i selera naciowego i przesmażyć na małym ogniu ok 12-15 min. Dolać wino i gotować kilka minut aby odparowało. Następnie wlać bulion i doprawić. Gotować ok 15 min. Do zupy wrzucić ziemniaki i zmiksować całość. Możecie zupę przetrzeć przez sito, będzie bardziej aksamitna.
Do ciepłej zupy wlać śmietanę i wymieszać. W takiej postaci zupy już nie gotować a ew lekko podgrzewać.
Podawać posypaną szczypiorkiem, a dodatkowo z grzankami z pastą z wędzonego łososia.
SMACZNEGO!
2 comments
uwielbiam zupę ziemniaczaną mojej mamy 🙂 ale nigdy w takiej kremowej wersji tej zupy nie jadłam! chętnie bym spróbowała 🙂
takiego przepisu nie znałam ale brzmi pysznie