Przepyszna słona tarta z nadzieniem z mnóstwem sera, o delikatnym jajecznym smaku i pysznymi słodkimi pomidorami. Idealny smak, a danie jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Będzie idealne na piknik, spotkanie ze znajomymi czy na przyjęcie.
Aby zrobić tartę, zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Należy je zagnieść i wylepić ciastem formę, a następnie wstawić do lodówki. Możesz skrócić czas oczekiwania na ciasto przez włożenie go do zamrażarki, ale oczywiście na dużo krótszy czas.
Obowiązkowym elementem będą tu pyszne letnie pomidory. Możesz tak jak ja użyć dwóch kolorów – czerwonych i żółtych, aby Twoja tarta była jeszcze piękniejsza.
Polecane przepisy:
Tarta z ziemniaków
Tarta z karmelizowaną cebulą
Tarta z pomidorami i bakłażanem
Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella
Tarta z łososiem w kształcie ryby
Tarta z warzywami
Tarta z porem i łososiem
Tarta z boczkiem czyli klasyczna Quiche Lorraine
Tarta z cukinią
TARTA SEROWA Z POMIDORAMI
PRZYGOTOWANIE: 1 h 50 minut
SKŁADNIKI:
– 250 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 120 g zimnego masła z lodówki
– 4 łyżki zimnej wody
– 4 jajka
– 200 g śmietanki 30% (kremówki)
– 100 ml mleka (najlepiej 3,2%)
– 300 g sera gouda
– 100 g tartej mozzarelli
– sól i pieprz
– 2 duże pomidory
– do podania posiekany szczypiorek i listki bazylii
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w mniejszą kostkę, pół łyżeczki soli i do tego 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagniataj rękoma do uzyskania jednolitego ciasta.
- Do wykonania tej tarty najlepiej jest użyć formy z wyjmowanym dnem, ale jeśli takiej nie posiadasz, może być każda inna, o przekroju około 25 cm. Jeśli Twoja forma ma nieprzywierającą powłokę, nie musisz jej smarować niczym, jeśli jej nie ma, nasmaruj odrobiną masła.
- Wylep ciastem formę do tarty, tak aby stworzyć równomierny spód i boki. Widelcem ponakłuwaj tartę na spodzie i wstaw ją do lodówki na około 1 godzinę lub do zamrażarki na 15-20 minut.
- Zetrzyj żółty ser, ja użyłam goudy i mozzarelli, ale możesz wybrać inne dobrze rozpuszczające się sery.
- W osobnej misce wbij jaja, dodaj mleko i śmietankę kremówkę. Do tego dodaj sporą szczyptę soli oraz pieprzu, a następnie za pomocą ręcznej trzepaczki wszystko wymieszaj na jednolitą, lekko pulchną masę. Dodaj do niej tarte sery i wymieszaj.
- Wyjmij z lodówki ciasto. Masę wlej do formy ma tartę, powinna idealnie wypełnić całą przestrzeń.
- Rozgrzej wcześniej piekarnik do 180o C i delikatnie wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut, ale w połowie pieczenia wyjmij tartę i połóż na wierchu krojone w plastry pomidory. Następnie wstaw tartę do piekarnika i dokończ zapiekanie.
- Po upieczeniu wyjmij tartę i odstaw aż nieco przestygnie i stężeje. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Super dodatek do tarty – oliwa smakowa. W misce wymieszaj 6-8 łyżek oliwy, 1-2 łyżki octu balsamicznego, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli i 1 łyżeczkę suszonego oregano. Gwarantuję, że z tą oliwą tarta będzie wybitnie smakowała!
Smacznego!