Pokochaliście już quiche z boczkiem, który pokazywałam Wam całkiem niedawno, tym razem rybna wersja ze świeżym łososiem i mnóstwem duszonych porów. Całość jest naprawdę genialna 🙂
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– tarta z cukinią
– tarta z boczkiem
– ślimaczki z ciasta francuskiego
– pizza z ciasta francuskiego
– paluchy z ciasta francuskiego
– tarty z pomidorami
– chlebek z cukinii
– tarta ze szpinakiem i salami
– tarta z łososiem i mozzarellą
– tarta ze szparagami
– tarta ze szparagami i jajkiem
– łosoś w sosie chrzanowym
– Pieczony łosoś
TARTA Z POREM I ŁOSOSIEM
PRZYGOTOWANIE: 1 h 50 minut
SKŁADNIKI:
– 250 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 120 g zimnego masła z lodówki
– 4 łyżki bardzo zimnej wody
– sól
– 100-150 g świeżego łososia (filet bez skóry)
– 1 spory por
– 2-3 łyżki masła
– 4 jajka
– 200 g śmietanki 30% (kremówki)
– sól i pieprz
– 80 g sera gouda lub twardego sera owczego
– świeże zioła (np koperek) lub rukola do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w mniejszą kostkę, pół łyżeczki soli i do tego 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagniataj rękoma do uzyskania jednolitego ciasta.
- Do wykonania tej tarty najlepiej jest użyć formy z wyjmowanym dnem, ale jeśli takiej nie posiadasz może być każda inna o przekroju około 25 cm. Jeśli Twoja forma ma nieprzywieralną powłokę nie musisz jej smarować niczym, jeśli jej nie ma nasmaruj odrobiną masła.
- Wylep ciastem formę do tarty, tak aby stworzyć równomierny spod i boki. Widelcem ponakłuwaj tartę na spodzie i wstaw ją do lodówki na około 1 godzinę.
- Z pora odkrój zielone części. Teraz możesz działać dwojako – najpierw pokroić pora w cienkie plastry i później dokładnie płukać te części na sitku, lub bardziej lubiany przeze mnie sposób to przekrojenie pora na pół wzdłuż i płukanie tych części dokładnie, bo w środku zawsze jest sporo piasku.
- Na dużej patelni rozgrzej masło a następnie na średnim ogniu duś pora na maśle do miękkości. Pod koniec dodaj 1/2 łyżeczki soli i z 1/3 łyżeczki pieprzu.
- Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wszystko dokładnie połącz. Możesz doprawić jeszcze masę odrobiną soli i pieprzu.
- Wyjmij z lodówki ciasto. Na spód wyłóż duszonego pora. Na porze układaj łososia pokrojonego w kostkę 1,5-2 cm. Teraz czas na dodanie do tarty jajek ze śmietaną a na koniec na posypanie wszystkiego tartym serem.
- Rozgrzej wcześniej piekarnik do 180 st C i delikatnie wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut aż tarta się pięknie zezłoci na górze.
- Wyjmij tartę w piekarnika i podawaj po kilku minutach. Możesz też ostawić tartę i zjeść ją później na zimno. W obu wersjach jest przepyszna 🙂
Smacznego!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
1 comments
Całość wygląda genialnie i z pewnością genialnie smakuje. Idealny pomysł na dobrą kolację, która poprawi humor wszystkim domownikom. 🙂