Takie cytryny to idealny dodatek do ciepłych i zimnych napojów, a szczególnie miło będzie się ich używało w zimowe dni i wieczory. Herbata z dodatkiem takiej domowej cytryny w syropie nabiera zupełnie innego smaku!
Te cytryny będą też idealnym podarunkiem dla bliskich z okazji świąt lub z innych okazji. Słoiczek domowych cytryn w syropie spotka się z uznaniem i z pewnością doceni je każdy, kto spróbuje.
Polecam Wam także:
– Konfitura z cebuli
– Nalewka słony karmel
– Nalewka kukułkowa
– Nalewka piernikowa
– Mini domki z piernika na kubek
– Ciasteczka czekoladowe z cynamonem
– Kandyzowane migdały
– Ciasteczka z makiem
– Florentynki – ciasta z bakaliami i czekoladą
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
CYTRYNY W SYROPIE
Przygotowanie: 1h 30 minut
Składniki:
– 4 cytryny
– 200 g cukru
– 300 ml wody
– 5 cm imbiru
– 4 gwiazdki anyżu
– 6 goździków
– 2-3 laski cynamonu
– 60 g miodu
Przygotowanie:
- Cytryny dokładnie umyj i namocz przez 30 minut w wodzie z sodą oczyszczoną.
- Pokrój je w plastry i ułóż w słoikach, które wcześniej powinny być wyparzone wrzącą wodą.
- Do garnka przełóż składniki na syrop i gotuj 30 minut. Syrop zdejmij z palnika, dodaj miód, mieszaj do połączenia i przecedź przez sitko. Tak przygotowanym syropem zalej cytryny.
- Słoiki zamknij i pasteryzuj w piekarniku w 130o C przez 25 minut. Po otwarciu przechowuj w lodówce do 4 tygodni.