Proteinowy wrap z serka wiejskiego to świetna propozycja na szybki posiłek bogaty w białko. Dzięki wykorzystaniu prostych składników można przygotować go w kilka minut, kwestia tylko upieczenia, a jednocześnie dostarczyć organizmowi pełnowartościowego jedzenia. To idealne rozwiązanie dla osób dbających o dietę, aktywnych fizycznie lub po prostu szukających smacznej alternatywy dla klasycznych kanapek.
Jak przygotować proteinowy wrap z serka wiejskiego?
Do zrobienia tego dania wystarczy serek wiejski, jajka i przyprawy, a do podania serek wiejski i ulubione dodatki, takie jak świeże warzywa czy zioła. Po upieczeniu wrapa całość należy zawinąć w formie wrapa, a w kilka minut powstaje sycący i lekki posiłek. Dzięki dużej zawartości białka wrap świetnie sprawdzi się zarówno jako szybkie śniadanie, jak i zdrowy lunch do pracy czy szkoły, bo jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Z czym podawać wrap proteinowy?
Proteinowy wrap z serka wiejskiego jest na tyle uniwersalny, że można go przygotować na wiele sposobów. Świetnie komponuje się z chrupiącą sałatą, pomidorem, ogórkiem czy grillowanym kurczakiem. Można dodać do niego także awokado czy hummus, aby uzyskać jeszcze bardziej sycące i pełne wartości odżywczych danie.
Proteinowy wrap – jakościowy posiłek na każdą okazję
To danie doskonale sprawdzi się jako bogate w białko śniadanie, lekka kolacja albo posiłek po treningu. Proteinowy wrap z serka wiejskiego jest prosty w przygotowaniu, smaczny i zdrowy, a jednocześnie bardzo praktyczny – można go wziąć ze sobą w drogę i zjeść dosłownie wszędzie. To świetny sposób na to, by w prosty sposób zadbać o codzienną dawkę białka.

Zapraszam na inne przepisy na śniadania:
Jajka sadzone z fetą i awokado
Placki z serka kremowego
Pasta z wędzonej makreli
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Omlet z serem brie
Tosty francuskie z parmezanem
Śniadaniowa quesadilla z jajkiem
Tosty o smaku pizzy bez pieczywa
Bruschetta z burratą i pomidorami
Croissont zapiekany z brzoskwiniami
Placki z kaszy manny
Tosty z omletem i dodatkami
Tosty z omletem
PROTEINOWY WRAP Z SERKA WIEJSKIEGO
PRZYGOTOWANIE: 3 minuty + 25 minut pieczenia
ILOŚĆ PORCJI: 1-2
SKŁADNIKI:
– 1 serek wiejski 200 g
– 1-2 jajka
– 1 mały ząbek czosnku
– odrobina świeżo mielonego pieprzu
WYPEŁNIENIE (można zmienić dowolnie):
– 2-3 łyżki serka śmietankowego
– kilka plasterków szynki
– kilka plasterków sera
– garść świeżej rukoli
PRZYGOTOWANIE:
- Do blendera dodaj cały serek wiejski, 1 lub 2 jajka (zobacz uwagę w punkcie 2), dorzuć ząbek czosnku, nieco świeżo mielonego pieprzu. Zblenduj wszystko na jednolitą masę.
- Możesz dodać zarówno 1 jak i 2 jajka, przy dwóch masy jest nieco więcej, ale po upieczeniu łatwiej się ona odkleja od papieru do pieczenia, więc moja rekomendacja to 2 jaja.
- Masą wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą silikonowej łopatki lub łyżki zrób z niej w miarę symetryczny prostokąt. Masa jest dość płynna, ale tak ma być!
- Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180o C i piecz placek przez 25 minut do zrumienienia.
- Po upieczeniu odklej placek od papieru do pieczenia i na jedną część dodaj dodatki – tak jak widać na filmie poniżej. Ja 1/3 tortilli smaruję kanapkowym serkiem, następnie dodaję szynkę, ser, rukolę i zawijam całość w rulon.
- Wrapa najlepiej pokroić na pół lub na 3 części. To porcja dla naprawdę głodnej osoby, ja zjadam jedynie połowę.
Smacznego!








