Ten przepis to naprawdę wyśmienite i lekkie placuszki, które po usmażeniu na patelni będą idealne zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Tym razem moje placuszki przygotowałam z dodatkiem pysznego wędzonego łososia i świeżego awokado. To naprawdę wyśmienite połączenie.
PLACKI Z SERKA KREMOWEGO
Do przygotowania tych placuszków użyj dowolnego kremowego serka kanapkowego do smarowania. Najlepiej wybrać ten o naturalnym smaku, ale ciekawym połączeniem mogę być też smakowe wersje, które placuszkom nadadzą dodatkowych aromatów. Potestuj!
Polecam Ci też inne moje przepisy na różne placki i placuszki
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– Placki z batatów
– Placki z brokuła
– Placki z kalafiora
– Placki z czerwonej cebuli
– Mega chrupiące placki ziemniaczane
– Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
– Placki z gotowanych ziemniaków
– Placki z cukinii
– Pełnoziarniste placki z marchewki
– Placki z ziemniaków i marchewki
– Placki ziemniaczane z łososiem
PLACKI Z SERKA KREMOWEGO
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PLACKÓW: 16-20 placków
SKŁADNIKI:
– 500 ml mleka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 jajko rozmiar M
– 130-150 g serka śmietankowego
– sól, pieprz
– 1 łyżka oleju
– do podania: wędzony łosoś, świeże awokado, pomidor, listki świeżej bazylii, dodatkowy serek lub śmietana 18%
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski dodaj mąkę, mleko i jajko, a następnie dorzuć kremowy serek i łyżkę oleju. Dokładnie połącz składniki, aby uzyskać ciasto gęstości śmietany.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i smaż średniej wielkości placuszki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i usmażone. Podawaj z wędzonym łososiem, awokado i pomidorem, lub w innej, właściwie dowolnej konfiguracji na słodko lub słono.
Smacznego!