Focaccia czyli pyszny włoski chleb jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do kanapek lub potraw mięsnych. Ja przygotowałam ją specjalnie do pysznego gulaszu z czerwonym winem..
Polecane przepisy:
– chleb z garnka
– bagietki
– kajzerki
–chleb pszenny na zakwasie
– focaccia z rozmarynem
– paluszki chlebowe grissini
– cebularze
Przygotowanie:2,5 godziny
Składniki:
– 325 ml ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 posiekane ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
– 500 ml mąki pszennej
– łyżeczka soli
– łyżeczka drożdży
– łyżka soli gruboziarnistej
Przygotowanie:
jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba zadanie jest ułatwione – dodajecie wszystkie (oprócz ostetniego) skłądniki do maszyny w podanej powyżej kolejności i ustawiacie na program wyrabianie + wyrastanie. Jeśli nie posiadacie maszyny, połączcie wszystkie składniki za pomocą miksera, nakryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok 1h 10 min.
Nastawcie piekarnik na 195 st. Na blasze rozłóżcie kawałek papieru do pieczenia, wyłóżcie ciasto tak aby jego grubość wynosiła ok 3-4 cm. Nie martwcie się kształtem, nieregularny kształt wg mnie dodaje tylko uroku. Pieczcie ok 40-50 min aż chlebek nabierze pięknych kolorów.
SMACZNEGO!
Zobacz jeszcze:
Chlebek nadziewany fetą
1 comments
ja też robię od czasu do czasu ale nie dodawałam jeszcze czosnku. muszę koniecznie spróbowac