Placuszki serowe z mango

 

Na śniadanie lub deser – te placuszki mogą być podane w kilku porach dnia. Uwielbiają je dzieci bo są słodkie, a dodatkowo świetnie smakują z owocami. Polecam aby spróbować.

Polecam Ci także inne przepisy na placki:
placki z gotowanych ziemniaków z fetą
placki ziemniaczane
placki z kalafiora
placki serowe z jabłkami
placki z gotowanych ziemniaków z suszonymi pomidorami
placki z ziemniaków i marchewki
placek po węgiersku
placki ziemniaczane z łososiem
placuszki pełnoziarniste
placuszki jogurtowe z owocami
placuszki z dyni
– placuszki serowe

Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 8 placuszków

Składniki:
– 20 dag sera białego półtłustego
– 3 jajka
– 3 łyżki cukru białego
– pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub połowa cukru waniliowego
– 1/3 szklanki mąki
– owoce do podania – u mnie tym razem mango
– łyżeczka cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Należy zacząć od jajek i oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodajcie cukier i utrzyjcie za pomocą miksera na puszystą masę. Do masy dodajcie ser, ekstrakt z wanilii i mąkę. Połączcie mikserem.
Białka ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie je do masy serowej i najlepiej wymieszajcie przy użyciu szpatułki lub drewnianej łyżki ruchami od dołu aby masa nie opadła.
Smażcie na odrobinie tłuszczu (oleju) ok 3 min z każdej strony. Uważajcie jednak bo placuszki są bardzo delikatne i miękkie. Do przekładania na drugą stronę najlepiej nadaje się sporej wielkości szpatułka.
Po nałożeniu na talerz posypcie odrobiną cukru pudru i dołóżcie owoce.
SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Placuszki serowe z mango
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • leszek

    Opublikowane 05/03/2018

    Odpowiedz

    Placki bardzoooo delikatne. smaczne ale bardzo szybko sie przypalają i rozpływają na patelni

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron pikantny

Makarony uwielbiam i robię dość często. Makaron bowiem można zrobić prawie ze wszystkich. Wrzucicie do garnka kawałek mięsa czy warzywa...

Zamknij