Focaccia z czosnkiem i rozmarynem

Focaccia czyli pyszny włoski chleb jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do kanapek lub potraw mięsnych. Ja przygotowałam ją specjalnie do pysznego gulaszu z czerwonym winem..

Polecane przepisy:
focaccia z rozmarynem
– paluszki chlebowe grissini
– cebularze

Przygotowanie:2,5 godziny

Składniki:
– 325 ml ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 posiekane ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
– 500 ml mąki pszennej
– łyżeczka soli
– łyżeczka drożdży
– łyżka soli gruboziarnistej

Przygotowanie:

jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba zadanie jest ułatwione – dodajecie wszystkie (oprócz ostetniego) skłądniki do maszyny w podanej powyżej kolejności i ustawiacie na program wyrabianie + wyrastanie. Jeśli nie posiadacie maszyny, połączcie wszystkie składniki za pomocą miksera, nakryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok 1h 10 min.
Nastawcie piekarnik na 195 st. Na blasze rozłóżcie kawałek papieru do pieczenia, wyłóżcie ciasto tak aby jego grubość wynosiła ok 3-4 cm. Nie martwcie się kształtem, nieregularny kształt wg mnie dodaje tylko uroku. Pieczcie ok 40-50 min aż chlebek nabierze pięknych kolorów.
SMACZNEGO!

burger przepis

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Focaccia z czosnkiem i rozmarynem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Klaudia

    Opublikowane 10/02/2014

    Odpowiedz

    ja też robię od czasu do czasu ale nie dodawałam jeszcze czosnku. muszę koniecznie spróbowac

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Placuszki serowe z mango

  Na śniadanie lub deser - te placuszki mogą być podane w kilku porach dnia. Uwielbiają je dzieci bo są...

Zamknij