Babeczki, muffiny – mam wrażenie, że lubi je każdy od dziecka po dorosłego. Dziś prosty przepis na muffiny z nutellą. Możecie zastąpić nutellę innego rodzaju kremem czekoladowym lub orzechowym, efekt też będzie bardzo dobry.
Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
– muffiny ananasowe
– róże z ciasta francuskiego
– muffiny dyniowe z figami
– muffiny z borówkami
– muffiny piernikowe
Przygotowanie:45 minut
Ilość porcji: 10-12 babeczek
Składniki:
– 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
– 140 g masła w temperaturze pokojowej
– 3/4 szklanki cukru
– 3 jaja
– 1 cukier waniliowy
– 1 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
– po 1 czubatej łyżeczce nutelli na każdą z babeczek
Przygotowanie:
Masło razem z cukrem (zwykłym i waniliowym) utrzyjcie na puszystą masę. Do masy wbijajcie pojedyńczo jaja nadal miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i również dodać do masy. Zmiksować całość.
Papilotki włożyć do formy do mufiinek. Do każdej nałożyć masę do 70% wysokości. Na każdą z babeczek nałożyć czubatą łyżeczkę nutelli a następnie za pomocą patyczka lub drugiej strony łyżeczki lekko wymieszać z babeczkowym ciastem.
Muffinki piec przez 25 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.
SMACZNEGO!
1 comments
Dziwne, gęste ciasto. Nie wiem czy takie powinno być? Gęste do tego stopnia, że ciężko je się nakładało, a zmieszanie nutelli lekko patyczkiem było niemożliwe. W smaku ok, chociaż ciasto jak dla mnie zbyt „ciężkie”.