Na obiad a szczególnie ten wielkanocny to danie jest idealne. Dodając do środka jajka dodajecie mięsu ciekawy wygląd i doskonały smak.
Zobacz też te przepisy:
– domowa biała kiełbasa
Przygotowanie: ok 60 minut
Składniki:
– 600 g mięsa mielonego z łopatki lub karkówki
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub starte na tarce
– sól, pieprz, ostra papryka – po czubatej łyżeczce
– 3 ugotowane jaja
– pół drobno posiekanej cebuli
– 1 świeże jajo
– margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Do mięsa dodajcie przyprawy, cebulę, świeże jajo. Wymieszajcie całość. Przygotujcie foremkę (keksówkę). Na dno ułóżcie mięso na wysokość 2 cm. Włóżcie ugotowane jaja i dopełniajcie mięsem. Pieczcie o 50 min w temperaturze 170 st C. Podawajcie na ciepło lub po przestudzeniu jako dodatek do kanapek.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami