Gołąbki bez zawijania

Te pulpety naprawdę smakują jak prawdziwe domowe gołąbki, a ich przygotowanie jest dużo prostsze i przede wszystkim nie wymaga tyle czasu. Mają w środku wszystkie tradycyjne „gołąbkowe” składniki, w tym kapustę, ryż i tradycyjnie mięso mielone. W tej wersji jest to danie jednogarnkowe, które najlepiej podać razem z ziemniakami i pyszna domową surówka lub sałatą z dodatkiem jogurtu.

Zajrzyj także do innych moich przepisów:
gołąbki z włoskiej kapusty
zupa z włoskiej kapusty
kwaśnica z żeberkiem
– przepis na ogórki kiszone
młoda kapusta

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

Ilość porcji: 7-9 gołąbków
Przygotowanie: 35 minut

Składniki:
– 500 g mięsa mielonego (z łopatki, wołowo-wieprzowego lub z kurczaka)
– 100 g ryżu
– 1 cebula
– ćwiartka kapusty
– 300-400 g passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
– sól, pieprz
– olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj na półtwardo, wystudź i włóż do miski. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju lub oliwie.
  2. Do ryżu dodaj mięso, podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem (po około pół łyżeczki). Z kapusty wytnij głąb i najtwardsze części. Resztę posiekaj w cienkie paseczki i dodaj do mięsa. Mięso wymieszaj najlepiej ręką, a następnie ulep z mięsa 7-9 podłużnych sporych pulpetów.
  3. W większej patelni rozgrzej olej lub oliwę a następnie włóż pulpety i obsmaż je z każdej strony. Jak twoje gołąbki będą już zrumienione dodaj passatę pomidorową i dolej do niej około pół szklanki wody. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy, po szczypcie soli i pieprzu.
  4. Przykryj patelnie pokrywką i duś około 20 minut w połowie duszenia przewracając pulpety. Kilka minut przed końcem dodaj oregano i w razie potrzeby dopraw.
  5. Gołąbki podawaj z ugotowanymi ziemniakami i sałatką.

SMACZNEGO!

Poleca Ci także:
kotlet schabowy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Gołąbki bez zawijania
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Najlepszy krupnik

Tej zupy większość z nas nie lubi w dzieciństwie. Tak było też ze mną, jadłam ale nie był to mój...

Zamknij