Zupy kremy należą do moich ulubionych, wspominałam Wam o tym wielokrotnie. Taka zupa potrafi zastąpić cały posiłek, jest pyszna i sycąca. Dodatek dużej ilości warzyw i brak zagęstników typu mąka dodatkowo uatrakcyjniają to danie.
Danie zrobiłam na kolację, wg mnie zupa jest doskonałym daniem na zamknięcie dnia. Szczególnie w chłodne jesienne czy zimowe wieczory, kiedy wracacie do domu zmarznięci, krem z cukinii nada się doskonale. Szczególnie polecam ten własnie przepis, dodatek mięty na pewno was zaskoczy. Zupę możecie podać z grzaneczkami lub innymi gotowymi dodatkami do zupy. Grzaneczki z chleba możecie także przygotować sami. Wystarczy odrobina oliwy, ulubione przyprawi i kilka kromek chleba – możecie wykorzystać ten czerstwy (sprawdzi się nawet lepiej).
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– chlebek z cukinii
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
zupa krem z cukinii
Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
– duża cukinia
– 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 450 ml bulionu lub domowego rosołu
– 10 listków mięty posiekanych
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaka obierzcie i pokrójcie w kostkę o boku ok 1 cm. W takiej samej wielkości kostkę pokrójcie cukinię, ale nie obierajcie jej ze skórki.
Czosnek drobno posiekajcie. Na odrobinie oliwy podsmażyć go przez 1-2 minuty w sporym garnku. Do czosnku dodać cukinię i ziemniaka olać wlać odrobinę bulionu aby czosnek się nie przypalił. Tak gotować ok 4 minut po czym dodać pozostały bulion i gotować ok 10 min dopóki warzywa będą miękkie. Zupę zestawić z kuchenki/ognia. Dodać posiekaną miętę oraz zahartowany jogurt grecki (do miseczki z jogurtem dodawać po jednej łyżce gorącej zupy i dokładnie wymieszać, powinno wystarczyć 3-5 łyżek aby jogurt się ocieplił i dopiero wtedy należy dodać go do zupy).
Tak przygotowaną zupę zmiksować na jednolitą masę. Na tym etapie doprawić zupę solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, oraz kilkoma listkami świeżej mięty
2 comments
Uwielbiam zupy-kremy z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Najlepszy krem z brokułów robi moja mama. Cukinii jeszcze nie próbowałyśmy, a teraz jest na nie sezon więc czemu by nie 😉
Mam dużo zamrożonej cukinii i właśnie pomyślałam, że przydałoby się zrobić jakąś zupę, a te popularne jakoś mi się przejadły. Na bank skorzystam z przepisu 🙂