Wpisz i naciśnij Enter

Zupa krem z cukinii

Zupy kremy należą do moich ulubionych, wspominałam Wam o tym wielokrotnie. Taka zupa potrafi zastąpić cały posiłek, jest pyszna i sycąca. Dodatek dużej ilości warzyw i brak zagęstników typu mąka dodatkowo uatrakcyjniają to danie.

Danie zrobiłam na kolację, wg mnie zupa jest doskonałym daniem na zamknięcie dnia. Szczególnie w chłodne jesienne czy zimowe wieczory, kiedy wracacie do domu zmarznięci, krem z cukinii nada się doskonale. Szczególnie polecam ten własnie przepis, dodatek mięty na pewno was zaskoczy. Zupę możecie podać z grzaneczkami lub innymi gotowymi dodatkami do zupy. Grzaneczki z chleba możecie także przygotować sami. Wystarczy odrobina oliwy, ulubione przyprawi i kilka kromek chleba – możecie wykorzystać ten czerstwy (sprawdzi się nawet lepiej).

Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
najlepsze przepisy na zupy kremy
krem z groszku z mlekiem kokosowym
chlebek z cukinii
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
zupa krem z brokuła
zupa krem z buraczków
krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
krem z cukinii z nachos

zupa krem z cukinii

Przygotowanie: ok 20 minut

Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

– duża cukinia
– 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 450 ml bulionu lub domowego rosołu
– 10 listków mięty posiekanych
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaka obierzcie i pokrójcie w kostkę o boku ok 1 cm. W takiej samej wielkości kostkę pokrójcie cukinię, ale nie obierajcie jej ze skórki.

Czosnek drobno posiekajcie. Na odrobinie oliwy podsmażyć go przez 1-2 minuty w sporym garnku. Do czosnku dodać cukinię i ziemniaka olać wlać odrobinę bulionu aby czosnek się nie przypalił. Tak gotować ok 4 minut po czym dodać pozostały bulion i gotować ok 10 min dopóki warzywa będą miękkie. Zupę zestawić z kuchenki/ognia. Dodać posiekaną miętę oraz zahartowany jogurt grecki (do miseczki z jogurtem dodawać po jednej łyżce gorącej zupy i dokładnie wymieszać, powinno wystarczyć 3-5 łyżek aby jogurt się ocieplił i dopiero wtedy należy dodać go do zupy).
Tak przygotowaną zupę zmiksować na jednolitą masę. Na tym etapie doprawić zupę solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, oraz kilkoma listkami świeżej mięty

SMACZNEGOkrem z cukinii

 

 

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Zupa krem z cukinii
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. Uwielbiam zupy-kremy z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Najlepszy krem z brokułów robi moja mama. Cukinii jeszcze nie próbowałyśmy, a teraz jest na nie sezon więc czemu by nie 😉

  2. Mam dużo zamrożonej cukinii i właśnie pomyślałam, że przydałoby się zrobić jakąś zupę, a te popularne jakoś mi się przejadły. Na bank skorzystam z przepisu 🙂