Spotkanie z rodziną lub znajomymi, a może kieliszek wina podczas wieczornego relaksu? Podczas takich chwil często sięgacie po mniej lub bardziej zdrowe przekąski, chipsy, paluszki, lub inne.
Zachęcam do zrezygnowania z gotowych propozycji dostępnych w sklepach i samodzielne zrobienie paluchów z ciasta francuskiego w domu. Ich smak zależy od dodatków. Robi się je niezwykle szybko i prosto, a zdecydowanie warto.
Polecam Ci także inne przepisy:
– ślimaczki z ciasta francuskiego
– ślimaczki z ciasta francuskiego
– pizza z ciasta francuskiego
– paluchy z ciasta francuskiego
– tarty z pomidorami
– tarta z cukinią
– paluchy z ciasta francuskiego
– tarty z pomidorami
– tarta z cukinią
Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– 3-4 łyżeczki rozmarynu suszonego
– 3 łyżeczki chilli w płatkach
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozłóżcie i przekrójcie nożem na pół wzdłuż. Następnie obydwie połówki nacinajcie w paski o szerokości ok 1-1,5 cm. Paski zwijajcie w jedną stronę tak aby otrzymać zawijańce jak na zdjęciach, paluchy obtoczcie w przyprawie i ułóżcie na blasze do pieczenia. Gotowe paluchy zapiekajcie w temperaturze 190 st ok 10 minut lub do zarumienienia.
Do moich paluchów użyłam rozmarynu i chilli. Zachęcam także do wykorzystania innych przypraw. Możecie użyć soli morskiej, grubo mielonego pieprzu, ostrej papryki czy wielu innych.
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Przekąska do piwa lub wina
Data publikacji:
Średnia ocena:
9 Review(s) Based on
2 comments
Muszę wypróbować, po podobne widziałam w jednej z pizzerii 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Sa pyszne. Pamiętam jak robiła je moja mama jak byłam małą dziewczynką. Mmmmm